Tahle častá chyba odebírá klobásám chuť a šťavnatost! Šéfkuchaři doporučují tento jednoduchý trik

Chceš, aby tvoje klobásy byly šťavnaté a při grilování nepopraskaly? Tenhle jednoduchý trik ti ušetří nervy a tvoje chuťové buňky budou jásat. Stačí jen jeden krok navíc, než je položíš na gril.

klobásy
Zdroj: Amanda Lim z Unsplash

S příchodem letních dnů trávíme mnohem více času venku. Ať už u bazénu nebo při různých letních aktivitách. A s pobytem venku je neodmyslitelně spojena také letní grilovánka. Jedním z hlavních jídel, která se při grilování připravují nejčastěji, jsou klobásy.

Ačkoli klobásy nepatří mezi jídla, která je třeba před přípravou několik hodin marinovat, existuje jeden důležitý krok, na který mnoho lidí zapomíná. Pokud chceš, aby byly klobásy měkké a zároveň šťavnaté, rozhodně bys ho neměl vynechat.

Jak na měkké a šťavnaté klobásy?

Klobásy patří mezi oblíbená jídla nejen na Slovensku a v Česku, ale i po celém světě. Jsou rychlé na přípravu, chutné a dají se připravit různými způsoby, pečením, grilováním, vařením nebo dokonce smažením. I když se jejich příprava může zdát jednoduchá, mnoho lidí dělá při jejich přípravě zásadní chybu. Portál klix.ba upozorňuje, že hodit klobásu rovnou na gril bez jakékoliv přípravy je přesně to, čemu by ses měl vyhnout.

Pokud totiž klobásu položíš přímo na horký gril, velmi snadno se stane, že se zvenku spálí dříve, než se pořádně propeče zevnitř. Takováto špatná příprava ovlivní nejen chuť a vzhled, ale často vede i k tomu, že klobása praskne.

Klobásu před grilováním předvař

I když se to může zdát jako zbytečný krok navíc, předvaření klobásy je ověřená kuchařská technika, kterou používají nejen profesionální kuchaři, ale i mnozí domácí mistryni grilování.

Tato předpříprava je naprosto jednoduchá, vlož klobásy do hrnce, zalej je studenou vodou tak, aby byly úplně ponořené, a začni ohřívat. Někteří lidé přidávají do vody vývar, černé koření, česnek nebo červenou cibuli, aby klobásy získaly výraznější chuť a vůni.

Klobásy vař při středním plameni několik minut, než se voda začne vařit. V okamžiku, kdy voda vře, odstav hrnec z plamene. Důležité je, aby se klobásy nevařily příliš dlouho, mohly by totiž prasknout. Nech je odpočívat v teplé vodě, dokud nevychladne na pokojovou teplotu. Poté je už jen stačí položit na gril nebo pánev a opečít do zlatova.

Proč předvařit klobásy?

Jak jsme již zmínili, když začneš klobásu péct bez předvaření, střívko se sice rychle upeče, ale vnitřek zůstává syrový. Aby se dobře propekla, musel bys ji péct delší dobu, a tím by ztratila šťavnatost. Při předvaření je vnitřek hotový a grilování se postará o křupavý a chutný povrch. Výsledkem je rovnoměrně propečená a šťavnatá klobása bez prasklin.

Skvělou zprávou, zejména pro ty, kteří si drží linii, je také to, že během předvaření se z klobásy uvolní část tuku a soli. Chuť tím netrpí, ale výsledek je o něco lehčí a méně mastný. A to se v horkých letních dnech na talíři opravdu hodí.