Takhle jednoduše můžeš urychlit zrání ovoce a zeleniny! Tento trik zná jen málokdo a ještě méně lidí ho skutečně využívá

Nedozrálé avokádo, mango nebo kiwi? Zavři je na 24 hodin do papírového sáčku a sleduj, co se stane.

papierová taška
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Určitě se ti už stalo, že si koupil nějaké ovoce nebo jablko, ale doma jsi zjistil, že je ještě tvrdé, bez chuti a vůně. Prostě nedozrálé. Obzvlášť u ovoce jako avokádo, mango, jablko, rajčata, banány, broskve nebo kiwi je problém, že v obchodě vypadají hezky, ale ještě nejsou vhodné ke konzumaci. I když to může znít jako problém, který nemůžeme nijak urychlit, opak je pravdou. Dokonce i tento proces dozrávání umíme jednoduše urychlit osvědčeným trikem.

Jak urychlit dozrávání ovoce nebo zeleniny?

Na urychlení dozrávání ovoce nebo zeleniny budeš potřebovat pouze papírový sáček nebo tašku. Tato jednoduchá, osvědčená technika využívá toho, že ovoce produkuje ethylen. Ethylen je přirozený rostlinný hormon, plyn, který ovoce přirozeně vylučuje. Jedná se o plyn, který není škodlivý a produkuje se právě při zrání ovoce po jeho oddělení od stromu nebo rostliny. Ethylen spouští zrání tím, že zvyšuje přeměnu škrobu na cukr, což dodává ovoci sladkost, způsobuje změknutí dužiny, mění barvu slupky a také snižuje hořkost a kyselost ovoce.

Použij papírovou tašku!

Když ovoce vložíš do papírové tašky, ethylen se hromadí v uzavřeném prostředí a nemá kam unikat. V takovém prostředí působí intenzivněji a dozrávání ovoce se urychlí. Pro tento účel je třeba použít právě papírovou tašku, protože v ní vzduch dobře proudí. Tím se zabrání přemírné vlhkosti a tedy i vzniku plísní. Pokud bys použil plastový sáček, ovoce by mohlo začít plísnit.

Ještě lepší efekt dosáhneš, pokud k nezralému ovoci přidáš do tašky jiný plod, který produkuje velké množství ethylenu. Jde například o jablko nebo banán. Tyto plody přirozeně podporují a urychlují zrání ostatních druhů, například kiwi nebo avokáda. Jedná se o jednoduchý trik, který skvěle funguje.

jablka, papierova taška
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Také, aby si zabránil plísnění ovoce nebo zeleniny, neumývej je předtím, než dozrají. Ovoce nechej dozrát a až po dozrání, těsně před jídlem, je umyj. Ovoce v papírové tašce může dozrát už za 24 hodin, zatímco mimo ni by to trvalo 4 až 5 dní.

Nezapomeň každý den kontrolovat ovoce. V papírové tašce dozrává rychleji a snadno se může stát, že přejde z zralosti do přezrálosti. Zvlášť avokádo nebo mango dokážou zjemnět ze dne na den a pokud je necháš příliš dlouho, mohou se pokazit.

Ne každé ovoce dozrává i po sklizni!

I když tato technika opravdu pomáhá při dozrávání ovoce a zeleniny, je potřeba si uvědomit, že ne každé ovoce je vhodné na další dozrávání. Existují druhy ovoce jako avokádo, banány, kiwi, hrušky, jablka, rajčata nebo broskve, které dozrávají i po sklizni. Na tato ovoce je dozrávání pomocí papírové tašky možné. Po sklizni ještě pracují, mění svou chuť, vůni, změkčují a mění se také jejich slupka.

Avšak existuje i ovoce, které po sklizni už nedozrává. Mezi takové ovoce patří jahody, hrozny, citrusy, melouny nebo ananás. Při koupi těchto druhů ovoce si musíme dát pořádný pozor, abychom si vybrali zralé kusy. Pokud je koupíš tvrdé nebo nezralé, takové i zůstanou. Tyto plody je dobré kupovat už zralé, protože papírová taška ani jiné tipy jim nepomohou.

Komentáře