Takhle poznáš, že je olej dostatečně rozpálený na smažení. Tenhle trik si budeš vyčítat, že jsi ho neznal dřív

Jednoduchý trik ti prozradí, zda má olej správnou teplotu na smažení. Díky němu budou tvé řízky i hranolky dokonalé a ne mastné.

zistenie teploty oleja
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Vyprážené jídlo je jedno z velmi oblíbených jídel. Kdo by snad neměl rád chuť křupavých hranolků, skvělých řízků nebo sladkých šišek. Pokud však toto jídlo připravujeme sami doma, někdy je těžké zjistit, kdy můžeme na pánev nebo do hrnce vložit první kousky jídla. Příliš studený olej způsobí, že jídlo nasákne tukem, bude promáčené a mastné. Naopak, příliš horký olej může jídlo spálit zvenčí a ponechat syrové uvnitř. Jak tedy zjistit, jestli je olej správné teploty na to, abychom mohli připravit chutné vyprážené jídlo?

Takto zjistíš, že je olej dostatečně horký!

I když dbáš o svou postavu a hlídáš si stravu, občas si každý chce dát něco vyprážené. Hranolky, vdolky, řízky, nuggety nebo smažený sýr jsou pochoutkami, které si každý rád dopřeje alespoň občas. Avšak na to, abychom si takovéto jídlo dokázali správně připravit doma, potřebujeme, aby olej, v němž budeme jídlo připravovat, měl správnou teplotu.

Teplota oleje totiž ovlivňuje mnohem více, než si myslíš. Od teploty oleje se odvíjí celková chuť jídla, ale také bezpečnost ve tvé domácnosti. Správná teplota oleje je důležitá i pro to, aby bylo jídlo křupavé. Správně horký olej rychle uzavře povrch jídla a vytvoří křupavou kůrku. Naopak pokud není olej dostatečně horký, jídlo se chová jako houba a nasákne tuk.

Jak zjistit, zda je teplota oleje vhodná na vyprážení?

Ideální teplota na vyprážení jídel je mezi 170 – 190 °C. Ale ne každý má doma kuchyňský teploměr, aby si zjistil, zda olej dosahuje tuto teplotu. Nicméně portál .simplelifehacks na svých sociálních sítích ukazuje skvělý trik, jak zjistit, zda je teplota oleje vhodná na vyprážení, nebo ještě ne. Na tento trik budeš potřebovat jen obyčejnou dřevěnou vařečku, kterou máš určitě v kuchyni.

Nalej do pánve nebo do hrnce olej a začni ho zahřívat na středním plameni. Nech olej chvíli zahřívat a poté do něho namoč konec dřevěné vařečky. Pokud nemáš po ruce dřevěnou vařečku, můžeš použít i lopatku nebo párátko. Ponoř vařečku do středu oleje, stačí když namočíš i malý podíl asi 1 až 2 centimetrů.

zistenie teploty oleja
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Pokud se v oblasti kolem vařečky začnou dělat jemné a pravidelné bublinky, olej má správnou teplotu. Bublinky vznikají protože v dřevě se nacházejí mikroskopické póry, v nichž se udržuje vlhkost. Když dřevo ponoříš do horkého oleje, vlhkost z vařečky se vypařuje a pára uniká ven přes póry ve formě drobných bublinek.

Pokud se neobjeví žádné bublinky, olej ještě není dostatečně zahřátý. Pokud se však tvoří velmi mnoho bublinek, které prskají až dýmí, olej je příliš horký. V tomto případě by sis měl snížit plamen a počkat několik sekund, aby olej vychladl.

Komentáře