Takhle ti připáleniny z pánve zmizí bez drhnutí. Stačí, abys znal tento jednoduchý trik!
Podívejte se na ověřený domácí způsob, jak bez námahy odstranit připáleniny z pánve.
Každý, kdo se snaží vařit v kuchyni a připravovat různá jídla, se občas setká i s různými problémy. Jedním z těchto problémů je připálenina na spodní části pánve. I když tento problém nemá přímý vliv na připravované jídlo, zápach, nečistoty nebo usazeniny mohou způsobit změnu chuti nebo vůně jídla.
Kromě toho je někdy téměř nemožné odstranit hrubou vrstvu tmavého povlaku z oleje, stopy po ohni nebo připálené zbytky jídla, zejména na spodní části pánve. Naštěstí existuje jeden skvělý tip, jak efektivně a ekologicky vyčistit tyto nečistoty pomocí běžně dostupných surovin.
Jak vyčistit připáleniny ze spodní části pánve?
Většina lidí se při čištění nejvíce soustředí na vnitřní část pánve. Je to logické, protože právě v ní se připravuje jídlo. Nicméně mnoho lidí zapomíná, že i vnější část pánve je stejně důležitá jako ta vnitřní. Pokud na vnější straně pánve necháš dlouho připálené zbytky jídla, oleje nebo jiné nečistoty, můžeš si způsobit pořádný problém. Od zápachu a horšení vzhledu nádobí až po ovlivnění jeho funkce, jako je například nesprávná distribuce tepla po pánvi.
Běžné drhnutí drátěnou houbou nebo kartáčem je namáhavé, poškozuje povrch a často pánvi nedokáže dostatečně dobře vyčistit. Mnoho lidí sáhne po agresivních čistících prostředcích, které sice vyčistí povrch pánve, ale často zanechají nepříjemný zápach, který může ovlivnit i chuť a vůni jídla. Existuje však jeden skvělý trik, který na svém profilu na Pintereste sdílel portál DovaNova. Pomocí tohoto triku vyčistíš pánvi bez agresivních chemikálií a bez námahy.
Domácí trik na vyčištění pánve
Na odstranění připáleniny, nejen ze spodní části pánve, budeš potřebovat sůl, jedlou sodu, saponát na nádobí, papírové ubrousky a ocet. Opláchni spodek pánve teplou vodou, abys odstranil všechny volné nečistoty. Na připálenou část pánve nasyp dvě polévkové lžíce hrubozrnné soli. Sůl funguje jako jemné abrazivo a pomáhá mechanicky narušit připálenou vrstvu bez poškrábání povrchu pánve. Potom k ní přidej také dvě polévkové lžíce jedlé sody. Ta také funguje jako abrazivo, ale kromě toho neutralizuje zápachy a uvolňuje nečistoty.
Přímo na sůl a sodu nakapej několik kapek saponátu na nádobí. Postačí ti dvě až čtyři kapičky. Tuto směs poté přikryj papírovými ubrousky tak, aby byla celá dolní strana pánve pokrytá. Ubrousky zajistí, že čistící směs zůstane na povrchu a nevyschne příliš rychle. V mikrovlnné troubě si ohřej půl šálku octa a nalij ho na papírové ubrousky. Při kontaktu octa se směsí pod ubrousky začne směs pěnit.
Pokud doma nemáš ocet nebo ti jeho vůně vadí, můžeš použít také čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Ta má podobné kyselé vlastnosti, takže dokáže uvolnit připáleniny a zároveň pánvi dodá příjemnou citrusovou vůni. Postup je stejný, jen místo octa ohřej v mikrovlnce půl šálku citronové šťávy.
Děje se to proto, že kyselina obsažená v octu nebo citronu rozpouští minerální usazeniny a reaguje s jedlou sodou, čímž vzniká jemné šumění. Tento proces pomáhá odlepovat připáleniny od povrchu. Pokud je kyselá tekutina teplá, reakce proběhne rychleji a intenzivněji. Pánvi nech takto odstát alespoň 30 minut. Po uplynutí času odstraň ubrousky a uvolněné nečistoty setři pod tekoucí vodou. Pánvi nakonec ještě důkladně opláchni, aby si setřel zbytky domácí čistící směsi.
Komentáře