Takhle vyčistíš lis na česnek za pár sekund. Tenhle trik musíš znát!
Čištění česnekového lisu nemusí být otrava.
Lis na česnek je nenahraditelnou pomůckou v našich kuchyních. Šetří čas, práci a umožňuje připravit jídlo s bohatší vůní. Používáme ho téměř každodenně, protože česnek je surovinou, která dodá každému jídlu chuť, vůni i plnost. Chceme-li však dosáhnout, aby byla chuť česneku v jídle dostatečně výrazná, musíme česnek rozdrtit. Pro drcení česneku je nejlepší použít lis na česnek, avšak jeho následné čištění může být pořádná otrava. Naštěstí existují jednoduché triky, které ti pomohou lis vyčistit za pár sekund.
Jak jednoduše vyčistit lis na česnek
Zbytky česneku se obyčejně ucpají do malých otvorů, vyschnou a poté drží jako lepidlo. Děje se to, protože česnek je přirozeně lepkavý a vláknitý. Navíc, když ho prostrčíme malými dírkami na lise, zachytí se v jeho otvorech. Nejlepší je lis vyčistit hned po rozdrcení česneku. Pokud však česnek v lise vyschne, jeho čištění je ještě o něco složitější. Navíc česnek obsahuje sírany, které nejen smrdí, ale mohou časem též chemicky reagovat se kovovými částmi nářadí.
Použij škrabátko nebo jehlu
Čištění lisu na česnek pouze pomocí vody a houby je téměř nemožné. Klasická hubka na nádobí se do lisu ani nevejde a jen voda malé dírky na lise nevyčistí. Jednou z možností při čištění lisu je sice použít proud vody, ale při takovém čištění promrháme velké množství vody, než dostaneme česnek ven. Místo vody je lepší sáhnout po škrabátku, které má určitě každý v kuchyni. Pokud by si náhodou škrabátko neměl, můžeš sáhnout po jehle nebo jiné tenké pomůcce.
Skvělou pomůckou je také starý kartáček na zuby
Pokud nemáš po ruce ani škrabátko, ani jehlu, excelentně poslouží i starý kartáček na zuby. Je dostatečně měkký na to, aby nelízal lis, ale zároveň dostatečně pevný na to, aby odstranil zbytky česneku i z těžko dostupných míst. Kartáček jednoduše namoč do teplé vody a začni něžně drhnout vnějšek i vnitřek lisu. Pokud máš elektrický kartáček se výměnnými hlavicemi, použij jednu z opotřebovaných hlav výhradně pro tento účel.
Škrabátkem nebo štětcem lis vyčistíš jednoduše a rychle
Pomůcku postupně protlačuj skrze dírky na lise. Dávej si pozor, aby si česnek tlačil směrem dovnitř. Tímto směrem jednoduše a rychleji vybereš větší kusy česneku z lisu. Po uvolnění kousků česneku opláchni lis pod teplou vodou, aby sis umyl všechny zbývající nečistoty. Použitím této metody odstraníš všechny malé kousky česneku, takže v lise nezbude nic, co by mohlo zapáchat nebo narušovat jeho funkčnost.
Zamraž lis na česnek
Pokud nemáš čas na čištění lisu, protože připravuješ několik jídel najednou nebo pospícháš, vyzkoušej tuto techniku. Po použití vlož lis do mrazničky a nech ho zmrazit. Později, až budeš mít čas, lis z mrazničky vyndej a vyčisti. Jediné, co musíš udělat, je jemně jím poklepat na kuchyňskou linku nebo jiný povrch. Vysušené a zmrazené kousky česneku se od lisa odloupnou a jednoduše vypadnou ven. Lis na česnek poté opláchni pod teplou tekoucí vodou, abys se zbavil všech zbytků.
Komentáře