Takto snadno vyčistíš plech na pečení i od odolných nečistot a mastnoty
Nemusíš hodiny drhnout plech na pečení. Stačí ti obyčejný čaj a jednoduchý trik, který ho zbaví mastnoty i připálenin.
Plechy na pečení jsou jednou z nejčastěji používaných pomůcek v našich kuchyních. Ať už pečeme maso, zeleninu, dorty nebo pizzu, vždy po nich sáhneme. Díky nim je příprava těchto jídel jednodušší a rychlejší. Časem se však na jejich povrchu začne hromadit tuk a připečené zbytky jídla. Ty se často drží tak pevně, že je nelze odstranit ani běžným mytím houbičkou a saponátem. Není výjimkou, že nečistoty zůstanou i po umytí v myčce na nádobí.
Mnoho lidí sahá po agresivních čisticích prostředcích, které sice fungují, ale ne vždy jsou ideálním řešením. Při čištění kuchyně a nástrojů v ní je lepší použít méně agresivní metody. Přinášíme ti jednoduchý domácí tip, jak vyčistit plech na pečení rychle a bez použití chemikálií.
Jak ekologicky a rychle vyčistit plech na pečení
Čištění plechů na pečení nebývá jednoduché kvůli tuku a připečeným nečistotám, ale s pomocí jedné věci, kterou máš určitě doma, to zvládneš bez námahy. Influencerka Elaine A. Puma na svém účtu na Pinterestu ukazuje, že dokonce i velmi znečištěný plech lze vyčistit pomocí černého čaje, toho stejného, který si rád dopřeješ. Je na tobě, zda sáček od černého čaje použiješ po vypití, nebo sáhneš po čerstvém. Efekt je téměř stejný.
Čaj obsahuje taniny, přírodní rostlinné látky s mírně kyselým pH. Ty dokážou rozkládat tuky, uvolňovat bílkoviny a neutralizovat pachy. Kromě toho má čaj i mírný antibakteriální účinek, takže přispívá k hygienickému čištění kuchyňského náčiní. Právě černý čaj obsahuje taninů nejvíce, proto je nejlepší volbou. Pokud ale momentálně nemáš černý čaj, můžeš použít i zelený nebo bylinný, avšak účinek bude slabší.
Čištění plechu na pečení pomocí čajových sáčků
Na vyčištění plechu budeš potřebovat několik čajových sáčků, podle míry znečištění. Při mírném znečištění stačí čtyři sáčky. Vlož je do plechu poté, co odstraníš všechny volné zbytky jídla. Rozprostři je po celém dně, zejména na místa s největší vrstvou tuku a připečenin. Poté si ohřej vodu do bodu varu, například v rychlovarné konvici, a zalij plech horkou vodou tak, aby byly čajové sáčky ponořené.
Je-li plech velmi znečištěný, můžeš přidat i jednu polévkovou lžíci jedlé sody. Směs nech působit alespoň 30 minut. Během této doby se uvolní nečistoty, připáleniny i tuk.
Pokud se připečeniny stále drží, posyp je trochou jedlé sody a jemně otři houbičkou nebo měkkým kartáčem. Soda působí jako jemné abrazivo, které uvolní i odolné zbytky, aniž by poškrábalo povrch. Šetrnou alternativou je použití staré plastové karty, kterou odmočené nečistoty jednoduše seškrábneš. Tento trik celý proces urychlí a zanechá plech dokonale čistý.
Nakonec vodu s nečistotami vylij a plech opláchni pod teplou vodou se saponátem. Tak odstraníš zbytky tuku a plech bude připravený na další pečení.
Komentáře