Tenhle jednoduchý trik zpomalí kazení melounu. Všechno potřebné již máš doma

Pro prodloužení čerstvosti melounu můžeš použít trik s česnekem.

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Vodní meloun je nedílnou součástí léta. Jeho šťavnatá sladká chuť je dokonalým osvěžením každého dne. Ale když ho nesníme během pár dní, velmi rychle se pokazí. Po rozřezání ztrácí vodu, začíná se v něm množit mikroflóra a po pár dnech v lednici už nevypadá lákavě. Naštěstí existuje jeden skvělý tip, který ti pomůže prodloužit životnost tvého melounu.

Jak prodloužit čerstvost melounu?

Mnozí z nás milují meloun hlavně proto, že obsahuje opravdu velké množství vody. Ale po jeho rozřezání se tato voda stává dokonalým místem pro množení bakterií a plísní, což si málokdo uvědomuje. Zajímavostí je, že se tam množí už po relativně krátké chvíli. Na rozdíl od citrusů nebo jablek meloun neobsahuje kyseliny ani tvrdší slupku, která by ho alespoň částečně chránila. Naštěstí influenceri jeffandlaurenshow na svých sociálních sítích sdílejí super tip, který prodlouží životnost melounu. Jedinečné, co na to budeš potřebovat, je česnek.

Proč právě česnek?

I když kombinace melounu s česnekem zní opravdu zvláštně, opravdu pomáhá. Někteří lidé zkoušejí různé způsoby, od přikrytí fólií až po ukládání do vzduchotěsných nádob, ale tato metoda tě překvapí.

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Česnek se od nepaměti používá nejen jako koření, ale také jako léčivo a konzervační prostředek. Obsahuje látky jako allicin, které mají silné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.

Když česnek rozřízneš nebo rozmačkáš, tyto látky se uvolní a začnou působit na své okolí. Právě těchto pozitivních vlastností česneku můžeš využít při skladování melounu. Česnek totiž neumožní bakteriím tak rychle se množit, čímž zpomalí proces kazení. Musíš však mít realistické očekávání. Česnek sice dokáže prodloužit čerstvost melounu, ale obvykle jen o dva až tři dny. Nezabrání tomu, aby se meloun časem pokazil, ale pomůže ti ho užívat si déle.

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Jak přidat česnek k melounu?

Pokud máš celý meloun, rozděl ho na menší části. Pokud už máš rozříznutý meloun, postupuj stejně. Tyto části melounu vlož do nádoby. Ujisti se, že nádoba je čistá, aby se meloun nekontaminoval různými nečistotami. Oloupej jeden až dva stroužky česneku. Nemusíš je krájet ani lisovat. Stačí, pokud česnek jemně rozdrtíš bokem nože, aby se uvolnily účinné látky. Poté vlož česnek do nádoby spolu s melounem. Tento trik můžeš alternativně použít i bez nádoby. Budeš na to potřebovat jen potravinářskou fólii. Česnek vlož přímo pod fólii na meloun a fólií pořádně zabal česnek.

Díky allicinu dokáže zpomalit růst bakterií a plísní, čímž meloun vydrží čerstvý déle.

Nádobu pořádně uzavři a skladuj ji v lednici. Česnek začne působit a meloun si uchová svěžest o několik dní déle, než kdyby sis ho skladování samotný. Dávej si však pozor, aby sis po pár dnech česnek v nádobě vyměnil. Pokud ho necháš příliš dlouho, česnek se může začít rozkládat a místo ochrany melounu způsobí jeho rychlejší kazení. Proto je dobré česnek vyměnit alespoň každých 24 hodin.

Komentáře