Tento typ potravin přispívá k předčasné smrti. Denně je konzumujeme jako na běžícím páse

Ultra-zpracované potraviny jsou plné přísad, které v domácí kuchyni nenajdeme, ale tvoří podstatnou část dnešní stravy. Nový výzkum ukazuje, že jejich pravidelná konzumace může výrazně zvýšit riziko předčasné smrti.

ultra spracovane potraviny_4
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko, AI

Stejně jako tankuješ auto palivem pro jeho chod, tak je jídlo palivem pro lidi. Některé potraviny jsou pro zdraví výhodnější, jiné méně. V dnešní době je běžné, když sáhneme po potravinách, které jsou předem zpracované, stačí je jen „ohřát“ nebo hodit na pánev a je hotovo. Často se jedná o výrobky, které se dlouho skladují, mají velmi lákavou chuť (až návykovou) a jsou rychlé na přípravu. Mluvíme o ultra-zpracovaných potravinách, které prošly intenzivním průmyslovým zpracováním.

Jedná se o výrobky, které obsahují několik složek, které se běžně v domácí kuchyni nevyskytují. Mluvíme například o umělých barvivech, zvýrazňovačích chuti, sladidlech nebo emulgátorech. Právě kvůli jejich složení se vědci rozhodli prozkoumat, jestli existuje souvislost mezi konzumací ultra-zpracovaných potravin a rizikem předčasné smrti (u lidí ve věku 30 až 69 let). Jinými slovy, do jaké míry přispívá vysoký příjem těchto potravin k míře předčasných úmrtí v dospělé populaci. Vědci studii publikovali v ajpmonline.org.

Škodí ultra-zpracované potraviny zdraví?

Výzkumníci použili observační přístup a analyzovali údaje od více než 240 000 dospělých ze světových kohortových studií v osmi zemích. Informace o stravovacích návycích účastníků získávali pomocí dotazníků a záznamů o potravinách. Jídla byla klasifikována podle systému NOVA, který dělí potraviny na základě míry jejich zpracování. Zvláštní pozornost byla věnována podílu ultra-zpracovaných potravin v denní stravě. Účastníci byli sledováni po několik let a vědci zaznamenávali výskyt předčasných úmrtí, definovaných jako úmrtí ve věku od 30 do 69 let.

Analýza ukázala, že každé 10 % zvýšení podílu UPF (ultra-zpracovaných potravin) v stravě zvyšuje riziko úmrtí ze všech příčin o 2,7 % až 3 %. V zemích s vysokou spotřebou UPF, jako jsou Spojené státy a Spojené království, se odhaduje, že až 14 % předčasných úmrtí je možné připsat právě těmto potravinám.

Vědci zároveň upozorňují, že škodlivost ultra-zpracovaných potravin nespočívá pouze v jejich vysokém obsahu cukru, tuku a soli, ale také v jejich chemickém složení a samotném procesu zpracování. Umělé přísady, jako barviva, sladidla a emulgátory, mohou mít negativní účinky na zdraví i nezávisle na kalorické hodnotě.

Závěrem lze říci, že mezi nejrizikovější ultra-zpracované potraviny patří především slazené nápoje, balené chipsy a snacky, mražené polotovary (např. pizza, hranolky), instantní nudle a polévky, sladké snídaňové cereálie, stejně jako balené dezerty a dortíky.