Tvé ledviny možná volají o pomoc, jen o tom nevíš. Tyto zlozvyky jim potichu škodí každý den

Tvoje ledviny můžeš poškozovat každý den, aniž bys o tom věděl. Tyto chyby ve stravě a životosprávě ti mohou uškodit víc, než si myslíš.

problemy s oblickami_4
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Ledviny jsou jedním z hlavních orgánů v našem těle, které umožňují správné fungování našeho zdraví. Filtrují krev, podílejí se na odstraňování toxických látek z těla, regulují hladinu tekutin a minerálů v těle, ale také přispívají k udržování správného krevního tlaku. Přestože plní důležité funkce, většina z nás jim nevěnuje dostatečnou pozornost, dokud s nimi nenastane nějaký vážnější problém.

Nemoci ledvin se vyvíjejí nenápadně a postupně, ale některé špatné návyky mohou výrazně ovlivnit rychlost vzniku různých onemocnění ledvin. Vzhledem k tomu, jak důležité jsou ledviny pro naše fungování, měli bychom zvážit některé naše špatné zvyky.

Návyky, které zatěžují naše ledviny

Nedostatečný příjem vody

Jak jsme již zmínili, jednou z hlavních funkcí ledvin je filtrování a odstraňování odpadních látek z krve. Tyto látky jsou následně vyloučeny močí z těla. Jestliže nepijeme dostatek vody, toxické látky nemají jak být vyplaveny, takže nedostatek vody snižuje efektivitu ledvin. Častým vysušováním mohou vznikat ledvinové kameny.

voda_pohar s vodou_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Nadměrný příjem bílkovin

Ačkoliv ze všech stran slyšíme, jak jsou bílkoviny pro naše tělo prospěšné, všeho moc škodí. To platí i u zdravých potravin. Zvláště pokud už člověk má problém s ledvinami, měl by si dávat pozor na vysoký příjem bílkovin.

Ačkoliv jsou důležité pro růst a regeneraci buněk, jejich nadměrné množství může zatěžovat ledviny. Při jejich rozkladu totiž vznikají toxické látky, které se vylučují přes ledviny.

Nadměrná konzumace soli

Stejně jako nadměrná konzumace bílkovin způsobuje problémy, platí to i u jiných potravin nebo ochucovadel. Portál klix.ba uvádí, že nadměrná konzumace soli způsobuje zvýšení krevního tlaku. Nadbytek sodíku ze soli zvyšuje zátěž na ledviny a narušuje proces filtrace. To je velmi častá příčina vzniku ledvinových kamenů nebo jiných problémů s ledvinami.

Na dochucení jídel můžeš místo kuchyňské soli použít koření jako oregano, tymián, rozmarýn, petrželovou nať nebo jiné bylinky, které jídlo ještě lépe dochutí. Tyto bylinky jsou plné minerálů, a tak s sebou přinášejí i zdravotní benefity.

Stejně bys se měl vyhýbat i časté konzumaci slazených nápojů a zpracovaných jídel. Jde o potraviny, které byly upraveny průmyslově tak, aby měly delší trvanlivost, lepší chuť, nebo se snadno připravovaly.

Kouření cigaret

Kouření je velkým rizikem pro více orgánů v našem těle. Obsah tabákového kouře mimo jiné způsobuje i zvýšení kreatininu v krvi, což vede k poškození ledvin. Navíc u lidí s přidruženou chorobou, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak, je ještě větší pravděpodobnost selhání ledvin v důsledku špatného životního stylu.

fajcenie koureni
Zdroj: unsplash.com / Obby Rh

Větší riziko onemocnění ledvin mají i lidé, kteří nadměrně konzumují alkohol. Alkohol narušuje rovnováhu tekutin v těle a také zvyšuje tvorbu toxických látek v krvi. Tyto toxické látky jsou následně filtrovány přes ledviny, což je ještě více zatěžuje.

Jak zjistíš, že máš problémy s ledvinami?

Nebezpečné na ledvinách je, že člověk může přijít až o 90 % funkce ledvin bez toho, aby pocítil jakékoliv příznaky.

Možná se teď ptáš, jak zjistíš, že ledviny ti nefungují správně. Mezi časté a konkrétní příznaky, které mohou signalizovat problém s ledvinami, patří: otoky kotníků, nohou nebo očí, tmavá nebo pěnivá moč, časté močení v noci, únava a slabost či kovová chuť v ústech.