Vaříš pravidelně v hliníkové fólii? Odborníci varují, že při této běžné teplotě se z ní začíná uvolňovat hliník do jídla
Podívej se, při jakých teplotách a potravinách je její použití ještě bezpečné a kdy už riskuješ své zdraví.
 
            Hliníková fólie patří do každé kuchyně. Zabalíš do ní maso, ochrání zeleninu před spálením na grilu a usnadní ti úklid po pečení. Podle odborníků z Allrecipes.com a Eatingwell.com je ale důležité vědět, že fólie není vhodná na všechno. U některých potravin a teplot se totiž může chovat jinak, než si myslíš, a tvoje večeře může získat nečekaný kovový „bonus“.
Hliník je všude, ale má svůj limit
Hliník je třetí nejrozšířenější prvek na Zemi a přirozeně se nachází ve vodě, půdě i potravinách – například v čaji, kakau, některých druzích zeleniny či dokonce v lécích. To znamená, že ho přijímáme denně, aniž bychom o tom věděli. Fólie je proto jen jedním z více zdrojů, ale právě při nesprávném používání se může jeho množství v těle rychle zvýšit.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil tzv. tolerovatelný týdenní příjem (TWI) hliníku na 1 miligram na kilogram tělesné hmotnosti. Pro 70kilového člověka to znamená přibližně 70 mg hliníku týdně.
Při běžném používání fólie se k této hranici většina lidí nedostane, ale při pravidelném pečení kyselých či slaných jídel v hliníku se dá tento limit snadno překročit.
Kdy je hliníková fólie bezpečná
Fólie je v pořádku při teplotách do 200 °C a u jídel, která nejsou kyselá ani příliš slaná. Tedy například při pečení brambor, grilování zeleniny či skladování sušších potravin.
Podle Allrecipes.com většina uvolněného hliníku projde trávicím traktem a z těla se vyloučí. Problém nastává, když se fólie používá často, při vysokých teplotách nebo s kyselými přísadami, jako jsou citron, rajčata, ocet nebo marinády s vínem.
Kdy se z praktické pomůcky stává riziko
Jak upozorňuje profesor Darin Detwiler z Northeastern University, při kontaktu s kyselými nebo slanými jídly začíná chemická reakce, která může do potravin uvolnit větší množství hliníku. Takto připravené jídlo má někdy kovovou chuť a při pravidelné konzumaci může přispět k dlouhodobé zátěži organismu, zejména u lidí s oslabenou funkcí ledvin nebo u dětí.
Rizikem je i dlouhodobé skladování jídla ve fólii, protože není vzduchotěsná. Bakterie a vzduch se dostávají k potravině, čímž zvyšují riziko kažení. Pokud tedy necháváš maso nebo zeleninu zabalené ve fólii déle než pár hodin, udělej si službu a přesuň je do skleněné nebo keramické nádoby.

Mýty o lesklé a matné straně
Mnozí si myslí, že záleží na tom, zda dát lesklou stranu dovnitř nebo ven. Ve skutečnosti je to úplně jedno. Rozdíl vzniká jen při válcování fólie ve výrobě, strana, která se dotýká válců, je lesklá, a ta druhá, která se jich nedotýká, je matná. Na množství uvolněného hliníku to nemá žádný vliv.

Grilování a marinády
Pokud chceš grilovat maso s marinádou obsahující citron, ocet nebo víno, nebal ho přímo do fólie. Tyto kyselé přísady urychlují uvolňování hliníku. Odborníci doporučují maso před zabalením osušit nebo mezi maso a fólii vložit bariéru, například pečicí papír. Tak zabráníš přímému kontaktu kyseliny s kovem.
Kdy se fólii úplně vyhni
Nikdy ji nedávej do mikrovlnky, kov způsobuje jiskření a požár. Nevystýlej jí dno trouby nebo grilu, protože může blokovat proudění vzduchu, přehřívat topná tělesa a v nejhorším případě zapálit mastnotu.
Hliníková fólie není nepřítel, ale není ani zázračná pomůcka. Při běžném pečení brambor či ryby se jí bát nemusíš. Ale při kyselých marinádách, vysokých teplotách a dlouhodobém skladování už může představovat zbytečné riziko. Jak doporučují experti z Allrecipes a Eatingwell, pokud chceš hrát na jistotu, sáhni po pečicích papírech nebo skle, tvoje zdraví ti poděkuje.

 
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Komentáře