Vědci identifikovali potraviny, které ti mohou prodloužit život. Najdeš je v každém obchodě, stačí je dát do košíku
Vědci zjistili, že pestrá strava bohatá na flavonoidy z čaje, ovoce či čokolády a dalších potravin bohatých na tyto látky snižuje riziko cukrovky, srdečních chorob i předčasné smrti. Důležitá je zejména rozmanitost potravin.
Téměř každý z nás by chtěl žít dlouhý a nadevše zdravý život. Není žádným tajemstvím, že pohyb a kvalitní strava nám mohou k tomuto cíli pomoci.
Vědci z Cowan University se nedávno podívali blíže na stravu, která by nám mohla dopomoci k delšímu životu, a hlavně zdravějšímu životu.
Výzkumníci se pozastavili nad otázkou, zda má význam nejen množství přijatých flavonoidů, ale také jejich různorodost v stravě při prevenci chronických onemocnění a snižování rizika úmrtí. Vědci konkrétně sledovali, zda konzumace široké škály různých typů flavonoidů z různých potravin přináší větší zdravotní přínos než příjem stejného množství flavonoidů z omezeného počtu zdrojů. Jinými slovy, podívali se blíže na to, zda diverzita flavonoidů ve stravě ovlivňuje výskyt onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu, rakovina nebo neurologická onemocnění, a zda může přispět ke snížení celkové úmrtnosti.
Aby našli odpovědi, vědci vedli dlouhodobý observační výzkum, při němž analyzovali údaje od více než 120 000 dospělých osob ve věku 40 až 70 let. Účastníci byli součástí rozsáhlé databáze UK Biobank, která shromažďuje informace o zdravotním stavu, životním stylu a výživě britské populace. Vědci sledovali tyto lidi po dobu více než deseti let, přičemž pravidelně hodnotili jejich stravovací návyky a zaznamenávali výskyt různých onemocnění a úmrtí.
Stravu účastníků hodnotili pomocí dotazníků a záznamů o jídelníčku, které jim umožnily odhadnout denní příjem flavonoidů a rozmanitost zdrojů, z nichž flavonoidy pocházely (například čaj, bobule, jablka, citrusy nebo čokoláda). Vědci poté statisticky porovnávali rizika vzniku onemocnění a úmrtnosti mezi skupinami lidí s nízkým, středním a vysokým příjmem flavonoidů, přičemž zvlášť zohlednili diferencovaný příjem, tedy zda flavonoidy pocházely z různých druhů potravin.
Při analýze dat zohlednili také další faktory, které mohou ovlivnit zdraví, jako je věk, pohlaví, kouření, tělesná hmotnost, fyzická aktivita a celková kvalita stravy. Díky tomu dokázali izolovat účinek flavonoidů a jejich diverzity na zdravotní výsledky.
Neváží se jen množství, ale také rozmanitost flavonoidů
Možná se teď ptáš, k čemu vědci dospěli. Závěry studie ukázaly, že konzumace flavonoidů má příznivý vliv na zdraví, ale největší přínos přináší strava, která je bohatá nejen na množství, ale také na rozmanitost těchto látek. Lidé, kteří denně přijímali přibližně 500 mg flavonoidů, což odpovídá například dvěma šálkům čaje, měli o 16 % nižší riziko úmrtí na jakoukoli příčinu a o přibližně 10 % nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a chorob dýchacího ústrojí.
Nejdůležitějším zjištěním však je, že stejné množství flavonoidů přinášelo ještě výraznější ochranný efekt u lidí, kteří je přijímali z více různých potravinových zdrojů. To znamená, že není dostatečné přijímat flavonoidy pouze z jednoho druhu potraviny, například pouze z čaje, efektivnější je kombinovat různé zdroje jako čaj, bobule, jablka, citrusy, hořkou čokoládu nebo hrozno.
Závěry podporují myšlenku, že barevná a pestrá strava bohatá na rostlinné složky má komplexní ochranný účinek na organismus.
Jaké potraviny jsou bohaté na flavonoidy?
Mezi potraviny bohaté na flavonoidy, které jsou běžně dostupné v obchodech, patří především barevné ovoce, zelenina, čaj a některé druhy čokolády. Velmi dobrým zdrojem jsou borůvky, jahody, jablka (zejména se slupkou), hrozno, pomeranče, mandarinky, švestky a třešně. Tyto druhy ovoce obsahují různé typy flavonoidů, které působí jako antioxidanty a mají protizánětlivé účinky.
Zo zeleniny vyniká červená a žlutá cibule, kale, špenát, brokolice a červená paprika. Tyto druhy zeleniny nejenže obsahují flavonoidy, ale jsou také bohaté na další prospěšné látky jako vláknina a vitamíny.
Mezi další běžné zdroje flavonoidů patří zelený a černý čaj, které jsou bohaté na katechiny a flavonoly. Pravidelné pití těchto čajů může přispět ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Významným zdrojem flavonoidů je také hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, ideálně nad 70 %.