Věděl jsi, že takto se tvá trouba vyčistí sama? Tenhle trik musíš znát!

Rúru nemusíš čistit agresivní chemií. Vyzkoušej přírodní trik s limetkou, octem a jedlou sodou, díky kterému ji vyčistíš rychle, levně a bez zápachu.

ako-vycistit-ruru-trik-s-tabletou-od-riadu-4
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Trouba je jeden z domácích spotřebičů, který nám nesmírně usnadňuje život. Bez něj bychom si nedokázali připravit spoustu jídel, nebo by jejich příprava byla mnohem složitější. Ale když uvážíme, jak nám samotná trouba pomáhá, věnujeme jí málo pozornosti. Ačkoli opoškvrněná místa po pečení utřete, alespoň jednou měsíčně byste měli troubu důkladně vyčistit. Nejen kvůli vzhledu, ale také kvůli tomu, aby zapomenuté nečistoty nezačaly plísnit. Plíseň v kontaktu s jídlem, které později sníme, jak už asi tušíte, není dobrá kombinace. Posléze nám může způsobit zdravotní problémy.

Jak rychle a jednoduše vyčistit troubu?

Mnoho z nás se vyhýbá čištění trouby pomocí klasických čistících prostředků. Ty jsou často agresivní a v troubě následně zanechávají nepříjemný zápach. I když troubu řádně vyvětráme, může se stát, že jídlo, které pečeme po vyčištění trouby, občas zapáchá. A to přece nikdo nechce. Takový zápach může kazit vůni, ale také chutě připravovaných jídel. My vám ale přinášíme trik, který na svém pinterestovém účtu sdílí She’sHot Designs.

Na čištění trouby použijte to, co najdete doma

Na tento levný, jednoduchý, přírodní, ale hlavně účinný trik nepotřebujete nic speciálního. Všechny ingredience najdete již doma. S nečistotami si poradíte pomocí obyčejné vody, limetky, octa a trochu jedlé sody.

Čistící směs budeme připravovat přímo do kovového nebo smaltovaného plechu, který následně vložíme do trouby. Nejprve do plechu nalejte 1 šálku vody a k ní přidejte půl šálky octa. Pak do vody nakládejte krájené kroužky z jedné limetky. Na konec přidejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody. Ale dávejte si pozor, protože po přidání jedlé sody začne směs reagovat. Při této reakci dochází k jemnému šumění a pěnění.

Plech se směsí vložte do trouby, kterou nastavíte na teplotu přibližně 150 až 180 °C. Následně nechte troubu běžet přibližně 20 minut. Pokud jste troubu dlouho nečistili, můžete ji nechat zapnutou i o něco déle. Během tohoto času se trouba samočistí.

Tekutina se začne odpařovat, pára se usadí na stěnách trouby a začne rozpouštět tuk a připáleniny. Ocet a limetka neutralizují nepříjemné pachy a očistí celé prostředí trouby. Kromě toho, ocet má schopnost rozpouštět vodní kámen a také tuk. Jedlá soda ve směsi slouží jako jemný abrazivní čistič, který mechanicky odstraňuje nečistoty.

Po uplynutí času troubu vypněte, ale neotevírejte dveře. Nechejte, aby pára v troubě působila ještě alespoň 10 až 15 minut. Tento krok zintenzívní účinek celého čištění. Následně otevřete troubu a nechte ji trochu vychladnout, aby jste do ní mohli vložit ruku.

cistenie-rury-trik-s-tabletou-od-umyvacky
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Když je v troubě příjemná teplota na dotek, pomocí hadříku otřete nečistoty usazené na jejích stěnách. Ale dávejte si pozor, abyste se nepopálili. Použijte kuchyňskou rukavici nebo si ruku chraňte utěrkou, pokud si nejste jisti, že je trouba dostatečně vychladlá.

Tyto nečistoty by měly pěkně sjít dolů bez nutnosti drhnout nebo dalšího čištění. Doporučuje se použít měkkou houbu nebo mikrovláknový hadřík, abyste nepoškrábali vnitřní povrch trouby.

Komentáře