Veterinář varuje: Ne všechny kosti jsou pro psy bezpečné. Některé jim mohou doslova roztrhat střeva!
Ne každá kost je pro psa bezpečná.
Pokud sis doteď myslel, že kost je pro psa ten nejlepší dárek po nedělním obědě, máš se co učit. Veterinář Amir Anwary, kterého sleduje téměř 900 tisíc milovníků psů, ve svém videu přiznal něco, co tě možná překvapí. I když většina pejskařů dává svým čtyřnohým miláčkům kosti, většina z nich tím dělá víc škody než užitku.
„Jako veterinář bych měl říct, že psům by se neměly dávat žádné kosti. Ale upřímně, každý to dělá, i já,“ říká Amir.
A právě proto se rozhodl upozornit, které kosti mohou být pro psa nebezpečné až smrtelné.
Největší zabiják: vařené kosti
Vařená kost není jen měkčí, ale i křehčí. Teplem se mění její struktura, z pevného a pružného materiálu se stane „sklo“, které se při kousání snadno štěpí na ostré kousky. Ty mohou psa poranit v tlamě, přeříznout jícen nebo dokonce propíchnout střevo.
Veterináři takové případy dobře znají. Psa přivezou s bolestmi břicha, nechce jíst, je apatický. Na rentgenu se pak ukáže, že kus kostního úlomku uvízl ve střevě. Jediné řešení? Chirurgie. A ta se bohužel nemusí vždy skončit dobře.
Malé kosti, velké problémy
Kuřecí a krůtí kosti jsou klasika, kterou dostává mnoho psů po pečeném obědě. Jenže právě tyto drobné kosti patří mezi nejnebezpečnější. Jsou tenké, lámou se jako sirky a i když jsou syrové, dokážou psovi způsobit vnitřní zranění nebo ucpat střeva.
Představ si to jako třísku, kterou bys spolkl ty. Tělo ji nedokáže strávit a ostré hrany mohou poškodit vnitřní tkáně. U psa to končí zvracením, průjmem, krví ve stolici, nebo v horším případě operací.
Pozor i na vepřové a žebra
Vepřové kosti jsou sice větší a působí bezpečně, ale podle veterináře se štěpí stejně jako kuřecí. Problémem jsou i žebra, bez ohledu na to, zda jsou z kuřete nebo hovězího. Psa mohou lákat svou vůní, ale pokud je rozkouše na ostré kousky, mohou se mu zaseknout v hrdle nebo propíchnout střeva.
A pokud pes spolkne část žebra celou, může dojít k ucpání trávicího traktu. Takový pes přestává jíst, má nafouklé břicho a rychle chřadne. Bez zásahu veterináře mu hrozí smrt.
Rozdíl mezi rekreační a jedlou kostí
Ne všechny syrové kosti jsou automaticky špatné, je potřeba rozlišovat, o jaký typ jde.
Rekreační kosti (např. velké hovězí nebo stehenní) slouží na žvýkání a obrušování zubů, ne na snědení. Pes by je neměl rozkousat a spolknout, protože když se kost zmenší, hrozí riziko, že ji pes spolkne celou. V tu chvíli ji musíš okamžitě vzít a vyhodit.
Jedlé kosti (např. kuřecí krky, křídla nebo hřbety) se používají v rámci BARF stravy, tedy biologicky vhodné syrové diety. Musí být však vždy syrové, masité a v přiměřeném množství, jinak mohou způsobit kostní zácpu.
@amirthevet Replying to @Three-Rescue-Bullbreeds The worst bones to feed your dogs !! #dogowners #dogs #vetadvice #learning ♬ original sound – Amir Anwary
Riziko zácpy a bakteriální kontaminace
I u syrových kostí je potřeba opatrnost. Příliš mnoho kostí může způsobit tzv. kostní stolici, tvrdou, křídovou masu, kterou pes nedokáže vytlačit. Výsledkem je bolestivá zácpa, při které pes tlačí, ale nic nevyloučí. V těžších případech je nutný veterinární zásah, někdy dokonce anestezie.
Dalším rizikem je bakteriální kontaminace. Syrové kosti mohou obsahovat Salmonellu nebo E. coli, které neohrožují jen psa, ale i lidi, kteří s nimi přicházejí do kontaktu. Proto se doporučuje manipulovat s nimi jako se syrovým masem, mýt ruce, dezinfikovat misky a nenechávat kost na podlaze déle než pár hodin.
Pokud sis doteď myslel, že kost z nedělního oběda je neškodná pochoutka, veterinář Amir Anwary by ti asi řekl opak. Některé kosti mohou psovi přeříznout střeva, ucpat trávení nebo ho nakazit bakteriemi.
Pokud chceš svému psovi dopřát něco na žvýkání, sáhni raději po bezpečných syrových rekreačních kostech nebo kvalitních žvýkacích produktech z obchodu pro psy. Tvůj pes si užije stejnou radost, jen bez bolesti, operace a prázdné peněženky.
Komentáře