Většina lidí dělá při pečení tuto chybu a ani o tom neví. Takto si pokazíš koláč ještě dřív, než ho vložíš do trouby

Předehřátí trouby před pečením není zbytečný rituál. Ovlivňuje barvu, chuť i nadýchanost jídla, šetří energii a zajistí, že se koláč nebo maso upeče rovnoměrně.

otvorená rúra
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Od zkušených hospodyněk jsi jistě slyšel, že před pečením v troubě ji nejprve předehřejí. Ale proč to vlastně dělají? Vždyť když troubu zapneš a vložíš do ní koláč hned, ušetříš čas i trochu energie. Pravda ale je, že zkušené hospodyně tento rituál nedělají jen ze zvyku. Tento na první pohled nenápadný krok má velký vliv na chuť a strukturu jídla, ale i na to, jak rovnoměrně se propeče.

Jaké jsou výhody předehřátí trouby před pečením?

Rovnoměrné pečení od začátku

Představ si, jak se těsto na koláč peče, když ho dáš do studené trouby. Okraje se budou ohřívat pomalu, zatímco střed zůstane déle syrový. Výsledkem takového pečení často bývá, že se těsto uprostřed rozteče, okraje se vysuší a celá struktura koláče bude nerovnoměrná. Pokud necháš koláč v troubě déle, aby se rovnoměrněji propekl, kraje se připálí a koláč ztratí barvu i jemnost.

Pokud však troubu předehřeješ, dosáhne stabilní teploty ještě předtím, než do ní vložíš jídlo. To znamená, že teplo začne působit okamžitě a rovnoměrně na celý povrch pokrmu, takže se koláč upeče rovnoměrně a zachová si nadýchanost.

Reakce těsta

Do většiny receptů přidáváme kypřicí prášek, droždí či jiné látky, aby těsto krásně vyběhlo. Portál klix.ba uvádí, že pokud dáš koláč do studené trouby, je pravděpodobné, že ti nevyběhne. Děje se to proto, že teplo v troubě urychluje činnost kvasnic a tvorbu typických bublinek v těstě. Díky tomu je těsto vláčné a nadýchané. Pokud je ale trouba studená nebo jen mírně teplá, tyto procesy se nespustí správně. Výsledkem je, že těsto nenakyne, zůstane hutné nebo dokonce spadne.

Totéž platí i pro listové těsto, které potřebuje okamžitý „tepelný šok“, aby se tuky mezi vrstvami rychle rozpustily a vytvořily typickou nadýchanou strukturu.

korpus
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Chuť a barva

Jak už jsme zmínili, předehřátí trouby má vliv i na správnou barvu a vůni jídla. Pokud chceš v troubě připravit maso, je dobré troubu nejprve předehřát. Okamžité působení vysoké teploty totiž způsobí, že se povrch masa rychle zatáhne. Právě tato reakce, nazývaná Maillardova reakce, vytváří lákavou zlatohnědou kůrku a intenzivní chuť pečeného jídla.

Pokud naopak vložíš maso do studené trouby, vlivem postupného ohřevu se bude spíše vysušovat než opékat. Výsledkem bude bledé maso bez šťávy a s méně výraznou chutí. Podobně je to i se zeleninou či jinými potravinami. Pokud chceš, aby měly výraznou chuť a pěkné zbarvení, troubu musíš před pečením předehřát.

maso-v-alobale1
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Úspora energie

Možná se ti to zdá zvláštní, ale předehřátí trouby ti skutečně šetří energii. Když vložíš jídlo do studené trouby, trouba musí pracovat déle, aby se ohřála a zároveň udržela stabilní teplotu, dokud se neprohřeje i samotné jídlo. To znamená, že spotřebuje více energie, než kdybys ji nechal nejprve nahřát na správnou teplotu a až poté do ní vložil pokrm.

Komentáře