Většina lidí netuší, jak správně skladovat ovoce a zeleninu. Expert prozradil triky, díky kterým vydrží čerstvé celé týdny

Podívej se, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby zůstaly čerstvé co nejdéle.

Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Čerstvé ovoce a zelenina jsou základem zdravé stravy. Především v létě, kdy si je můžeme pěstovat i doma, se často stává, že jich máme tak moc, že nestíháme všechno sníst. Po pár dnech se tak zelenina a ovoce stávají vyschlým, nešťavnatým odpadem.

Správné skladování může výrazně prodloužit životnost potravin, zachovat jejich chuť, vitamíny a vzhled. Ale ne všechno ovoce a zelenina vydrží, pokud je skladována klasicky v košíku nebo v lednici. Jak správně skladovat pomeranče, zelí, salát, cibuli, mrkve a celer?

Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle?

Každý z nás zná ten nepříjemný pocit, když po pár dnech zjistíme, že listy salátu uvadly, pomeranče ztratily šťávu a cibule začíná klíčit. Influencerka Nikki na svém účtu na Pinterestu však ukazuje, jak skladovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny tak, aby vydržely co nejdéle. A nejde jen o triky, ale také o to, znát základní pravidla skladování.

Citrusy

Citrusové ovoce, především pomeranče, mandarinky nebo citrony, velmi rychle vysychají. Pokud je necháš volně v míse na stole, postupně ztrácejí šťavnatost a měknou. Jejich čerstvost však můžeš prodloužit, pokud je dáš do nádoby s vodou. Skvělým tipem je také přidat do vody trochu soli. Sůl brání množení mikroorganismů a voda udržuje plody hydratované.

Poté vlož tuto nádobu do lednice. Citrusy tak zachovají nejen chuť, ale i krásnou svěží vůni. Tento trik funguje proto, že voda zpomaluje ztrátu vlhkosti z plodů a sůl potlačuje růst plísní a bakterií, takže je to jednoduchý, ale vědecky podložený postup.

Mrkev a celer

Tyto druhy zeleniny nejčastěji používáme do různých polévek nebo salátů. Nikdo ale nemá rád, když se časem stanou gumové a ztratí svou pevnost. Aby si udržely svěžest a pevnost déle, ponoř je do nádoby s vodou.

mrkva
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Také je skladuj na chladném místě, nejlépe v lednici. Voda udržuje zeleninu hydratovanou, takže zůstává křupavá i několik dní. Nezapomeň však vodu měnit alespoň každý druhý den, aby se v ní nebakterie. Ještě lepší výsledky dosáhneš, pokud je uložíš do uzavíratelných nádob nebo perforovaných sáčků, které zajišťují ideální vlhkost a proudění vzduchu.

Zelí

Zelí je typická zimní zelenina, která dokáže vydržet i několik měsíců, pokud je správně skladována. Pokud ji skladujeme v lednici, často rychle vysychá a vrchní listy začínají hnědnout. Jednoduchým trikem je vložit do nádoby se zelím vlhkou houbu. Ta vytváří mikroklima s dostatečnou vlhkostí, takže listy zůstávají křupavé a svěží.

Tento trik funguje i u jiných listových zelenin, například u kadeřávek nebo čínského zelí. Jen si dávej pozor, aby si zelí neskladoval blízko jablek nebo banánů. Tyto plody totiž vypouští ethylenový plyn, který výrazně urychluje hnědnutí listů.

Cibule

Cibule patří mezi potraviny, které obvykle rychle klíčí nebo hnijí, pokud jsou skladovány ve vlhkém nebo v plastových obalech. Jejím přirozeným prostředím je tmavé, chladné a prodyšné místo. Proto je ideálním řešením uložit ji do papírového sáčku, na kterém uděláš malé dírky. Papír se postará o proudění vzduchu, zabrání hromadění vlhkosti a cibule tak zůstane pevná a bez klíčků déle. Stejně jako zelí, ani cibuli neukládej blízko potravin, které produkují hodně ethylenu. Díky tomu ti zůstane čerstvá mnohem déle.

Salát

Listové saláty na rozdíl od zelí často velmi rychle vadnou a hnijí. Děje se tak proto, že obsahují hodně vody. Pokud chceš prodloužit čerstvost listového salátu, vlož ho do nádoby a zakryj kuchyňskou utěrkou. Ta absorbuj přebytečnou vlhkost, která by jinak způsobil hnění listů. Ještě lépe je listy po umytí pořádně usušit, například v centrifugě na salát, a teprve potom je vložit do nádoby. Nadbytečná voda je nejčastějším důvodem, proč salát rychle zkazí.

Mimochodem, ne všechno ovoce a zelenina snášejí nízké teploty. Rajčata, banány, mango nebo broskve skladuj raději mimo lednici, aby neztratily chuť a šťavnatost. Naopak, jagodové ovoce, jablka nebo hrozny si lednici vysloveně chválí, protože nízká teplota zpomaluje jejich zrání a rozklad.

Komentáře