Víš, co se stane s tvým tělem, když budeš jíst chipsy každý den? Přibírání je ten nejmenší problém!

Chipsy patří mezi nejoblíbenější pochutiny, ale jejich pravidelná konzumace může mít vážný dopad na tvoje zdraví.

čipsy
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Chipsy jsou pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Jejich křehkost a mastná, slaná chuť nás nutí sníst celý sáček i tehdy, když si řekneme, že si dáme jen pár kousků. Ale zamyslel ses někdy nad tím, co na tuto pochoutku říká tvoje tělo? I když občasné chroupání chipsů není nic hrozného, problém nastává, když se tato potravina stane každodenní součástí jídelníčku.

Co se může stát s tvým tělem, když neustále jíš chipsy?

Riziko cukrovky

Výzkum publikovaný v časopise The British Medical Journal se zaměřil na vliv chipsů na vznik cukrovky. Zjistilo se, že lidé, kteří konzumovali smažené brambory třikrát týdně, měli o 20 % vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu. S rostoucím počtem dní se riziko ještě zvyšovalo. U lidí, kteří si na chipsech pochutnali pětkrát týdně, bylo riziko cukrovky až na úrovni 27 %.

Může se zdát zvláštní, že chipsy souvisejí s cukrovkou, ale vysvětlení je jednoduché. Chipsy rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, protože mají vysoký glykemický index. Tělo na tuto situaci reaguje tím, že prudce uvolní inzulin. Po chvíli však hladina cukru opět klesne, ty se cítíš unavený a znovu máš chuť něco chroupat. Tento kolotoč vede k přibírání a zvyšuje riziko inzulinové rezistence, což je předstupeň cukrovky 2. typu.

Přibírání na váze

O tom, že chipsy obsahují hodně kalorií, asi ani není třeba mluvit. Problém ale je, že mají nízký obsah vlákniny a bílkovin, takže nevyvolávají pocit sytosti. Po tom, co sníš sáček chipsů, jsi stále hladový, což vede k přejídání a následnému přibírání. Nedostatek vlákniny způsobuje také další trávicí potíže. Pokud chipsy konzumuješ pravidelně, narušuješ správné fungování trávení. Často se tak objevuje zácpa, ale i narušení rovnováhy prospěšných bakterií ve střevech, což oslabuje imunitu a celkové zdraví.

Vysoký příjem soli

Většina běžných chipsů je doslova naložena solí, ve 100 gramech může být i více než 2 gramy soli. To je téměř třetina denního doporučeného příjmu. Nadbytek sodíku v těle se projeví nejen na tvém vzhledu. Kromě toho, že tělo začne zadržovat vodu, ledviny musí nadměrně pracovat, aby sodík vyloučily. Portál Nova.rs uvádí, že kromě ledvin zatěžuješ i své srdce a cévy, čímž zvyšuješ riziko srdečních onemocnění a mozkové mrtvice.

Akrylamid a potenciální karcinogenní riziko

Akrylamid je chemická látka, která se přirozeně tvoří ve škrobových potravinách (včetně brambor) během vysokoteplotní tepelné úpravy, jako je smažení, pečení či pražení. Vzniká reakcí mezi cukry a aminokyselinou asparaginem, známou jako Maillardova reakce, která potravinám dodává hnědou barvu a typickou chuť.

Chipsy, hranolky a jiné smažené bramborové výrobky patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem akrylamidu. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikuje akrylamid jako „pravděpodobný lidský karcinogen“ na základě studií na zvířatech. I když rozsáhlé studie na lidech zatím neprokázaly jednoznačnou souvislost, organizace jako FDA a EFSA doporučují snižovat jeho příjem z preventivních důvodů.

Trans tuky a typ použitého oleje

Ačkoli většina výrobců už přešla na zdravější oleje, v minulosti se chipsy často vyráběly z částečně hydrogenovaných olejů, zdroje umělých trans tuků, které prokazatelně zvyšují riziko srdečních onemocnění. Dnešní chipsy už tyto tuky většinou neobsahují, ale stále je důležité sledovat, jaký olej byl použit, například palmový, řepkový nebo slunečnicový – a také celkový obsah nasycených tuků.

Aditiva a umělé příchutě

Pikantní, sýrové či jinak ochucené chipsy často obsahují zvýšené množství zvýrazňovačů chuti (například glutamát sodný), barviv a umělých příchutí, které mohou u citlivých lidí vyvolat reakce. I když glutamát sodný je považován za bezpečný, stále jde o zdroj sodíku a součást celkového „junk food“ profilu těchto pochutin.

Vliv na energii a náladu

Jak už bylo zmíněno, po konzumaci chipsů hladina cukru v krvi rychle stoupne a poté prudce klesne. Tělo se cítí unavené a ty jsi často podrážděný. Tento efekt rychlých změn energie má dlouhodobý vliv na náladu i celkovou vitalitu. Můžeš tak pociťovat únavu, slabou koncentraci, zhoršenou náladu a dokonce i oslabenou imunitu.

Ne, nemusíš se chipsů úplně vzdát. Život bez chroupání by byl trochu smutný. Důležité je ale umět se ovládat, tedy vše s mírou. Když si je dáš jednou za čas, nic se nestane. Ale pokud se z nich stane každodenní zvyk, tvoje tělo ti to určitě připomene.

Komentáře