Víš, co znamenají tyhle bílé pruhy, které vidíš na kuřecích prsou? Prozrazují víc o kvalitě a původu masa, než si myslíš
Bílé proužky na kuřecích prsou nejsou plíseň ani kůže. Podívejte se, co přesně znamenají, jak ovlivňují nutriční hodnotu masa a co říkají o podmínkách, v kterých kuřata vyrůstala.
Kuřecí prsa jíme prakticky každý den a podle statistik se denně na talířích objeví až 202 milionů zabitého drůbeže, což znamená, že každou minutu zahyne přibližně 140 000 kuřat. Když si však při nákupu v obchodě všimneš jemné bílé proužky na masu, pravděpodobně jsi nikdy nepřemýšlel, co to vlastně je. Nejde ani o plíseň, ani o zbytky kůže, ale o tukové zásobníky v svalovině kuřat určených k rychlému chovu, která jsou zvláště vyšlechtěna pro ultra-rychlý růst. Kuřata určená k rychlému chovu dosahují za 6 až 8 týdnů hmotnosti vhodné ke zabití, mají enormně vyvinutou prsní svalovinu a díky genům proměňují velké množství krmiva na svaly.
Rychlý růst však přesahuje jejich kostní a vnitřní orgány, což se projevuje například kulháním (jestliže zvíře není schopné normálně chodit), deformacemi kostí, dýchacími problémy nebo selháváním orgánů, což potvrzují různé výzkumy spolu se zhoršenou kvalitou masa.
Jsou tyto bílé proužky nebezpečné pro člověka?
Naštěstí není důvod ke strachu, tyto bílé pruhy pro člověka nejsou nebezpečné, nejde o bakterie, plísně ani parazity. Sice jde o kosmetickou a kvalitativní vadu, ale ne o zdravotní riziko. Jinými slovy, z hlediska bezpečnosti pro člověka jsou bílé proužky neškodné.
Ovšem co změny v nutričním složení potvrzují? Je třeba říci, že pruhované kuřecí maso, hlavně kusy s viditelnými bílými tukovými proužky, má odlišný nutriční profil.
Podle studie byl tukový podíl v „čistém“ masu pouze 0,78 %, zatímco u mírně pruhovaného se zvýšil na 1,46 % (nárůst o 87 %) a u silně pruhovaného dosáhl až na 2,53 % (nárůst o 224 %). Obsah bílkovin přitom poklesl z 22,8 % na 18,7 %, což představuje úbytek přibližně 4 % (tj. o ~16 % méně bílkovin). Takže kilogram masa s bílými pruhy obsahuje více než dvojnásobek tuku a výrazně méně kvalitních bílkovin.
Kromě tuku se v těchto prsou nachází více kolagenu (1,36 % oproti 1,22 %) a vyšší vlhkost (75,4 % oproti 73,8 %).
Zvýšený obsah kolagenu může způsobit, že maso je tvrdší a méně stravitelné. Výsledkem jsou i ztráty při vaření, a zvětšená připálitelnost při teplotě.
Lze tomu zabránit?
Pokud chceš těmto kvantitativním nedostatkům předejít, pořízení bio masa nebo masa z volného výběhu je řešením. Kuřata z těchto chovů rostou pomaleji, jsou méně náchylná k těmto poruchám a také prožila důstojnější život, i když jejich cena bývá vyšší a kusy menší.