Víš, jak si ze starého chleba vyrobit domácí strouhanku? Budeš ji chtít raději než čerstvé pečivo
Starý chléb nemusíš vyhazovat. Z tvrdého chleba si jednoduše připravíš domácí strouhanku, která vydrží celé týdny a můžeš si ji ochutit podle sebe.
Chléb je potravina, kterou máme všichni doma. Je základní ingrediencí v našich jídelníčcích. Často se ale stává, že při každodenním nakupování chleba ho nestihneme sníst, dokud je ještě čerstvý. Následně starší chléb vyhazujeme do koše. A právě tady je chyba. Suchý chléb nemusí být odpad. Dá se z něj připravit domácí strouhanka, kterou v kuchyni využiješ na desítky způsobů.
Proč nevyhazovat chléb?
Chléb často kupujeme ve větším množství, než skutečně spotřebujeme. Když po pár dnech ztvrdne, zdá se nám, že už je nepoužitelný. Ve skutečnosti je ale tvrdý chléb ideální na výrobu strouhanky. Ta patří mezi základní suroviny v kuchyni. Používáme ji do trojobalu, na zahuštění karbanátků, sekané či zeleninových placek, do zapékaných jídel nebo jako křupavou posypku. Její využití je opravdu všestranné. A proč ji tedy kupovat, když ji můžeš mít prakticky zadarmo z toho, co ti doma zbyde?
Jak si připravit domácí strouhanku?
Na začátku je důležité si uvědomit, že na výrobu strouhanky je vhodný suchý chléb, ne plesnivý. Pokud chléb ztvrdl, nech ho ještě den či dva na suchém místě. Velký bochník se ti bude zpracovávat hůře, proto si ho nakrájej na plátky nebo kostky.
Takto se rychleji usuší a snáz rozmixuje. Influencerka katsi_tik na svých sociálních sítích ukazuje, že starší chléb můžeš po ztvrdnutí dosušit i ve fritéze. Stačí ho vložit dovnitř, nastavit čas na 20 minut a nechat úplně vysušit.
Následně je potřeba chléb umlít na prášek. Můžeš použít mlýnek na maso, kuchyňský robot, mixér nebo speciální mlýnek na strouhanku. Výsledkem by měla být jemná zrníčka podobná kupované strouhance. Takto připravenou strouhanku přesyp do skleněné nádoby nebo uzavíratelného sáčku. Nezapomeň si nádobu označit, abys věděl, co v ní máš.
Domácí strouhanka vydrží několik týdnů, pokud ji máš uloženou v suchu a dobře uzavřenou, aby nenasála vlhkost ani pachy z kuchyně. Pokud si připravíš větší množství, klidně ji uskladni i v mrazáku, kde vydrží několik měsíců a zachová si čerstvost.
@katsi_tik never throw away old bread #foodhacks #cookinghacks #cookinghack #foodhacks #foodhack #kitchenhacks #kitchenhack ♬ PASSO BEM SOLTO – Slowed – ATLXS
Domácí strouhanku si můžeš také ochutit podle toho, kde ji plánuješ používat. Můžeš do ní přidat základní koření jako sůl a černý pepř, což se hodí při přípravě řízků či zapékaných jídel. Skvělou volbou je i sladká paprika, která strouhance dodá barvu a jemně nasládlou chuť. Pokud rád experimentuješ, vyzkoušej přidat česnekový nebo cibulový prášek. Velmi zajímavé je také to, když zkombinuješ více druhů chleba – například žitný, celozrnný a klasický bílý. Strouhanka tak dostane jiný chuťový profil a může ještě lépe doplnit konkrétní jídlo.
Proč to zkusit?
Kromě toho, že ušetříš peníze za strouhanku a také ty, které bys jinak vyhodil spolu se starým chlebem, přesně víš, co při vaření používáš. Domácí strouhanka je bez konzervantů a jiných přidaných surovin, o kterých bys možná ani nevěděl. A navíc, nejlepší je, že její chuť si můžeš přizpůsobit podle svých potřeb či preferencí.
Komentáře