Víš, kterou stranu alobalu, matnou nebo lesklou, bys měl použít při vaření?! O tomhle jsi asi nevěděl

alobal-na-pecenie
Zdroj: vedelijsteze.cz

Alobal, resp. hliníková fólie, je nezbytným pomocníkem v našich kuchyních. Určitě ji používáš i ty. Většinou na vaření, pečení, skladování jídel nebo dokonce na čištění nádobí. Pravděpodobně sis ale všiml, že má lesklou a matnou stranu. Uvažoval jsi někdy, zda je jedno, kterou stranou ji používáš? Věz, že pokud ano, tak nejsi sám.

Mnoho lidí si však klade otázku, zda je důležité, kterou stranu alobalu použít, lesklou nebo matnou? Každý, kdo používá alobal, si určitě všiml, že jedna strana je výrazně lesklá, zatímco druhá je matná. Mnoho lidí věří, že lesklá strana by měla směřovat dovnitř nebo ven podle druhu vaření, ale je to skutečně tak? Pojďme se na tuto téma podívat společně níže.

Proč má alobal vlastně dvě rozdílné strany?

Rozdíl mezi lesklou a matnou stranou vzniká během procesu výroby. Při lisování alobalu se používají dva pláty najednou, aby se dosáhlo požadované tloušťky. Strana, která byla v kontaktu s lesklými válci, zůstane lesklá, zatímco druhá strana, která se dotýkala druhé vrstvy alobalu, zůstává matná, uvádí web simplyrecipes.com.

alobal-2
Zdroj: vedelijsteze.cz

Mají tyto strany nějaký vliv na to, jak se připravuje jídlo?

Ačkoliv někteří kuchaři věří, že lesklá strana lépe odráží teplo a matná ho naopak absorbuje, rozdíl je mezi nimi při vaření minimální. Výrobci, jako například Reynolds, tvrdí, že nezáleží na tom, kterou stranu použiješ, protože obě fungují stejně. Reynolds Wrap je známý výrobce hliníkové fólie a jednou z nejpopulárnějších značek na trhu v USA, která ráda sdílí tipy a informace o používání svých výrobků.

Někdo by ale mohl namítat, že lesklá strana může odrážet více tepla, což je pravda. Je tu ale jedno velké ALE. Tento rozdíl je tak malý, že ho v běžné kuchyni téměř nepostřehneš.

Výjimka potvrzuje pravidlo. Kdy má být matná strana v kontaktu s jídlem?

Výjimkou je speciální nepřilnavý alobal, který má povrchovou úpravu na jedné straně a ta brání přilepení potravin. V takovém případě by měla být matná strana, ta nepřilnavá, v kontaktu s potravinami​. U obyčejného alobalu jsou však rozdíly v jednotlivých površích alobalu zanedbatelné.

Alobal je pro zdraví bezpečný, ale pozor!

Co se týče bezpečnosti, hliníková fólie je považována za zdravotně nezávadnou při běžném použití. Je vyrobená z čistého hliníku a neobsahuje toxické látky, které by mohly přecházet do potravin.

Přesto odborníci doporučují omezený kontakt hliníkové fólie s kyselými a slanými jídly, jako je kyselé zelí, rajčatová omáčka nebo ryby nakládané v soli, protože tyto mohou reagovat s hliníkem a přenášet ho do jídla​. Ačkoliv toto množství není nebezpečné, odborníci doporučují opatrnost při dlouhodobém skladování těchto potravin v alobalu.

Alobal má další různá využití

Alobal má však mnohem více využití, než jen při vaření. Může se používat na balení potravin, které chceš uchovat čerstvé, na zakrytí nádobí, aby jídlo nevyschlo, nebo na čištění zaschlých zbytků jídel na grilovacích roštech či pánvích. Mnoho lidí také používá promáčklý alobal na snížení statické elektřiny v sušičce, čímž sníží potřebu používání chemických přípravků. Při používání alobalu na vaření a pečení nemusíš tak věnovat pozornost tomu, kterou stranu použiješ, výsledek tvého kulinářského umění bude stejný.

Komentáře