Víš, proč se neumíš zastavit, když jíš jídlo? Zde se schovává odpověď

Víš, proč ti mozek neumí říci včas, abys přestal jíst, protože jsi už nasycený?

hamburger-jedlo_2
Zdroj: vedelijsteze.cz

Určitě se ti to už několikrát stalo, že jsi si sedl hlady za stůl a nemohl jsi se zastavit, jedl jsi až do prasknutí. Asi po půl hodině, jak jsi dojedl, jsi se cítil plný a měl jsi nepříjemný pocit, protože jsi se přejedl víc, než je slušné. Věz, že tohle se stalo už každému a určitě ne jen jednou.

Možná se teď ptáš, jak je to možné, proč ti tvoje mozek neposlal v pravý čas signál, že už dost, jsi plný. Jinými slovy, jak dlouho trvá, než si mozek uvědomí, že je nasycený? Pojďme se na toto téma podívat níže s serverem livescience.com, který se mu věnoval podrobně.

Proč mozek neví hned, že jsi nasycený

Asi by tě to nenapadlo, ale skutečně nějakou dobu trvá, než si tvůj mozek uvědomí, že jsi už najeden dost. To je důvod, proč se někdy neumíš zastavit, i když jsi plný. Je to proto, že mozek se spoléhá na několik mechanismů, aby určil, zda je nasycený nebo ne.

To, zda se cítíš najeden nebo ne, závisí do značné míry na hormonech, hlavně ghrelinu, což je hormon podporující chuť k jídlu, který se tvoří v trávicím traktu, a leptinu, který potlačuje chuť k jídlu a je produkován bílými tukovými buňkami v těle.

zdrave jedlo_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz

Zatímco ghrelin kolísá v závislosti na tom, zda jsi hladový nebo nasycený, leptin zůstává poměrně stabilní. Jsou tu ale i další hormony, jako například PYY a GLP-1 z střev a inzulín z pankreatu, které také zvyšují pocit plnosti po jídle.

Mozek kromě jiného přijímá signály na základě nervových informací, které zaznamenávají napětí žaludku, chuťové pohárky a čichové receptory. Jak už asi tušíš, řízení pocitu hladu je poměrně komplexní. Není to jen o jednom či dvou signálech.

„Když tyto signály kolektivně naznačují, že jsi snědl dost, mozek sníží touhu pokračovat v jídle,“ uvedla Nandy, gastroenteroložka z Texasu a mluvčí Americké gastroenterologické asociace pro server livescience.com.

Zatímco některé signály, které tvůj mozek dostává, jsou okamžité, jiné trvají nějakou dobu, než se do něj dostanou. To je problém, protože tyto signály do mozku mohou dorazit klidně i za 20 minut poté, co jsi už sytý, ale ty stále jíš, co hrdlo ráčí. Délka signálu, než dorazí do mozku, také do značné míry závisí na jídle, které jsi konzumoval. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny (např. ovoce, zelenina…) mají tendenci podporovat sytost, zatímco potraviny s nízkým obsahem vlákniny a vysokým stupněm zpracování ji oddalují. Pokud se ptáš proč, tak je to způsobeno tím, že vláknina pomáhá zastavit produkci ghrelinu.

Možná se teď ptáš, proč tělu trvá tak dlouho, než doručí do mozku signály, že je nasycené. Odpověď je poměrně jednoduchá. Tato „zpožděná zpětná vazba“ je způsobená hlavně tím, že hormony putují pomaleji (krví), zatímco nervové signály cestují okamžitě.

Proč bys měl jíst pomalu

Obecně se proto doporučuje, abys jedl pomalu a ne rychle. Důvod proč, asi už tušíš. Pomalé jídlo dává tělu více času na vyslání signálů, že jsi plný, a soustředění se na jídlo a vychutnávání každého sousta může pomoci lépe vnímat tyto signály.

Komentáře