Vyhazuješ vajíčka po tomto datu? Tento trik ti ukáže, jestli jsou ještě stále dobrá k jídlu nebo ne!

Vyhodit nebo sníst? Můžeš konzumovat vajíčka i po uplynutí data minimální trvanlivosti? Podívej se, jak můžeš ověřit, jestli je ještě jedlé nebo ne.

skladovanie-vajicok-v-chladnicke-1
Zdroj: vedelijsteze.cz

Vejce jsou jednou z nejčastěji používaných potravin, které využíváme při přípravě různých jídel. Není to ale vždy tak, když si všimneme, že datum minimální trvanlivosti uvedené na vejcích uplynulo. Jak to tedy je? Je potřeba vejce po uplynutí tohoto data vyhodit, nebo je můžeme dále konzumovat bez obav?

Datum není jako datum

Na začátek je dobré říci, že datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti neznamenají totéž, i když si to mnozí lidé myslí.

Datum spotřeby označuje den, po kterém již není potravina bezpečná ke konzumaci, protože může ovlivnit vaše zdraví.

Na vejcích se většinou uvádí datum minimální trvanlivosti, které označuje, do kdy má produkt nejlepší kvalitu. Avšak u mnoha potravin je bezpečná konzumace možná i po tomto datu, pokud jsou správně skladovány.

Co způsobuje kazení vajec?

Vejce mají přirozeně svou ochrannou bariéru v podobě skořápky a kutikuly, která brání pronikání bakterií. Tato kutikula je často odstraněna při čištění vajec před jejich prodejem. Odstraněním této ochranné bariéry se vejce mohou kazit z různých příčin.

Vejce mohou být napadena bakteriemi, jako je například Salmonella, ještě před snesením. V takovém případě je poškozena i skořápka, která může naznačovat kaz vejce.

Při vejcech je velmi důležité, jak je skladujete. Může se to zdát jako jednoduchá věc, ale není tomu úplně tak. Vysoké teploty nebo jejich časté změny urychlují růst bakterií i rychlost kazení. Vejce by měla být skladována při teplotě do 7 °C. Teplota by měla být zároveň konstantní. Proto byste je neměli například skladovat na dveřích ledničky.

vajicka-na-stene-dveri-chladnicky
Zdroj: vedelijsteze.cz

Pokud jsou vejce skladována ve teplém a vlhkém prostředí, můžete na skořápce zaznamenat tvorbu plísně. Tato plíseň však dokáže proniknout dovnitř, proto se nedoporučuje konzumovat vejce s plísní na skořápce.

Stárnutí vejce

Čím déle vejce skladujete, tím více se mění jejich struktura, vůně, ale i chuť. Jak vejce stárnou, ztrácejí svou přirozenou vlhkost, rozkládají se v nich bílkoviny a také podléhají oxidaci.

„Jak stárnou, vlhkost a oxid uhličitý unikají přes pórovitý obal, čímž se zvětšuje velikost vzduchové kapsy. Díky tomu je vejce méně čerstvé, ale ne nutně nebezpečné,“

V důsledku chemického rozkladu začnou stará vejce zapáchat. Proteiny a tuky ve vejci se rozkládají a vytvářejí sloučeniny síry, proto mají vejce nepříjemný zápach. Taková vejce už nejsou vhodná ke konzumaci, neboť mohou způsobit otravu jídlem.

Jak zjistím, zda je vejce vhodné ke konzumaci?

I když vejce po datu minimální trvanlivosti mohou být vhodná ke konzumaci, je třeba sledovat některé faktory, které vám naznačí, zda je můžete bez problémů sníst. Hned když vejce rozklepnete, je důležité zkontrolovat jeho barvu, vůni a strukturu. V případě, že se vám něco nezdá, vejce raději vyhoďte.

kod-na-vajicku-1
Zdroj: vedelijsteze.cz

Pokud ale chystáte dělat vajíčka natvrdo, existuje jiný způsob, jak zjistit, zda je vejce čerstvé, respektive vhodné ke konzumaci.

Test s vodou

Vezměte si sklenici, naplňte ji čistou studenou vodou a vejce položte do vody. Pokud vejce vodorovně leží na dně sklenice, je čerstvé a vhodné ke konzumaci. Když je vejce na dně, ale postaví se na špičku, není nejčerstvější, stále ale je vhodné ke konzumaci. Pokud však vejce plave na hladině, není vhodné ke konzumaci.

test-ako-overit-cerstvoj-vajicka-s-vodou (1)
Zdroj: vedelijsteze.cz

Test se světlem

Pro zjištění čerstvosti můžete použít i světlo. Vezměte baterku a svíťte jí do vejce. Sledujte, jakou velikost má vzduchový vak. Pokud je malý, vejce je čerstvé. Čím větší však je, tím je vejce starší, protože vlhkost z něho se odpařila.

Komentáře