Zašlý příbor? Tenhle trik znaly už naše babičky. Díky němu bude tvůj příbor zase lesklý!
I starý a opotřebovaný příbor může znovu zářit.
Příbor je jedna z věcí, kterou používáme v naší kuchyni každodenně. Avšak ten příbor, který jsme kdysi koupili s krásným lesklým vzhledem, dnes používáme bez jeho původního lesku. S postupem času ztratil svůj půvab, objevily se na něm tmavé skvrny nebo drobná oxidace. A i když ho pravidelně myjeme, už nevypadá čistě ani reprezentativně.
Mnozí lidé se s tím smíří, jiní investují do speciálních čistících prostředků nebo dokonce kupují nový příbor. Ale věděl jsi, že jednoduchý domácí trik, který znaly už naše staré maminky, ti může pomoci zachránit starý příbor a obnovit jeho lesklý vzhled? Podívejme se níže na tento trik.
Jak dodat nový vzhled starému příboru
Příbor je věc, kterou denně používáme v našich kuchyních. Nejen že s ním jíme, mícháme připravované jídlo v hrnci, ale dokonce ho používáme i na otevření konzervy nebo jiné činnosti. Příbor tak denně přichází do kontaktu s různými potravinami, které jsou sladké, slané, kyselé nebo mastné. Proto se často stává, že i při pravidelném a důkladném mytí dochází na povrchu příboru k různým změnám.
Často jde o matný nebo žloutnutí povrch, tmavé skvrny, drobné nánosy, zbytky čistících prostředků nebo ošklivé šmouhy, které se objeví i po umytí v myčce nádobí. Tyto změny nejen mění vizuální dojem příboru, ale často signalizují i to, že příbor není správně umytý. Tento problém můžeš jednoduše vyřešit pomocí triku, na který upozornila influencerka karolina.my.motherhood. Ve svém videu tvrdí, že tento úžasný trik používala už její stará maminka.
Tento trik obnoví vzhled tvého příboru
Na tento trik budeš potřebovat hrnec s čistou vodou, zhruba 2 až 3 litry, kterou necháš přivést k varu. Když voda vaří, přidej do ní 5 lžic bílého octa a 4 lžíce jedlé sody. Při přidávání sody buď opatrný, protože po reakci s octem začne pěnit, a u malého hrnce může směs vypěnit ven. Ocet působí jako přírodní rozpouštědlo, odstraňuje minerální nánosy a dezinfikuje. Jedlá soda má jemné abrazivní účinky a neutralizuje pachy.
Následně sáhni po alobalu. I když to může znít divně, opravdu ho budeš potřebovat. Z alobalu vykroužením vytvoř několik malých kuliček, které vhodíš do připravené směsi. Možná se teď ptáš, jaký má to smysl. Alobal se přidává proto, že spolu s octem a sodou vytváří elektrochemickou reakci, která pomáhá odstraňovat oxidaci z kovového povrchu.
Nakonec do hrnce přidej příbor a nech ho 5 až 10 minut vařit. Potom ho vyjmi pomocí kleští nebo naběračky. Buď ale opatrný, protože příbor bude horký. Vlož ho do dřezu a pod tekoucí vodou opláchni, aby ses zbavil zbytků směsi.
Pokud bys chtěl vidět celý návod ve videu níže, přikládáme ho pro tebe.
@karolina.my.motherhood The best kitchen hack to clean cutlery 🍴🥄 #cleanhack #momhacks #cutlery #kitchenhacks #momlife #forks #spoon ♬ Burning Love (with The Royal Philharmonic Orchestra) – Elvis Presley & The Royal Philharmonic Orchestra
Aby sis udržel čistý a lesklý vzhled příboru co nejdéle, je dobré ho po opláchnutí ihned osušit měkkým hadříkem. Tím předejdeš tvorbě nových skvrn od vody. Pokud chceš příboru dodat ještě větší lesk, můžeš ho jemně přeleštit kapkou olivového oleje.
Do budoucna, vyhně se dlouhému nechávání příboru ve vlhkém dřezu a pokud ho myješ v myčce, dávej pozor na zbytky čistícího prostředku, které mohou zanechat stopy. Pro rychlé ruční čištění můžeš použít i pastu z vody a jedlé sody nebo několik kapek citrónové šťávy, která rovněž dobře odstraňuje skvrny.
Dej však pozor, máš-li stříbrný, zlatý nebo jinak speciální příbor, ne všechny tyto triky jsou vhodné. V takovém případě se raději poraď s odborníkem nebo použij čistič určený speciálně na daný typ kovu.