Tohle vlož do mikrovlnky, když si ohříváš pizzu. Bude chutnat jako čerstvá!

Pečená pizza bývá po ohřátí často gumovitá a bez chuti. Pomůže ti jednoduchý trik.

pizza
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Pizza je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Neznám nikoho, kdo by nemiloval křupavé těsto, rozteklý sýr, výraznou omáčku a různé přílohy, které na pizzu dáváme. Často se však stává, že pizzu nejsme schopni celou sníst a necháme si ji na později nebo na další den. Pizza se ale po čase stává gumovitou, s rozměklým dnem a často ztrácí svou chuť. Jinými slovy, je velmi daleko od toho, jak chutnala den předtím. Existuje však jednoduchý trik, jak se tomu vyhnout.

Jak obnovit chuť pizzy?

Často se stává, že pokud si pizzu necháme na později, ztratí svou příjemnou chuť, její základ změkne nebo zkysne. Pokud ji jenom klasicky dáme do mikrovlnné trouby, ještě více ji vysušíme. Děje se tak, protože mikrovlnná trouba funguje jinak než klasická trouba. Ohřívá jídlo pomocí mikrovln, které způsobují rychlé oscilace molekul vody v jídle. Tento pohyb vytváří teplo zevnitř, čímž se jídlo ohřívá velmi rychle. I když je to praktické, u určitých typů jídla to má nežádoucí následky.

V případě pizzy se stává, že těsto rychle změkne a stává se gumovitým. Je to proto, že spodní část pizzy není v přímém kontaktu s horkým povrchem, a tak se nevytvoří křupavá textura. Navíc, voda z povrchu pizzy vypaří. To způsobí, že se kůrka a okraje pizzy vysuší, protože v pizze nezůstává dostatek vody.

Použij sklenici s vodou

I když se často stává, že pizza v mikrovlnné troubě vyschne a stane se gumovitou, existuje jednoduchý trik, jak tomu předejít. Tuto nepříjemnou situaci můžeš jednoduše vyřešit pomocí sklenice vody

pizza
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Zbytky pizzy, které ti zbyly, polož na talíř, který může jít do mikrovlnné trouby. Kusy pizzy na talíř rozmístě tak, aby se nepřekrývaly. Poté sáhni po sklenici, kterou naplň čistou vodou. Ujisti se, že tato sklenice je vhodná do mikrovlnné trouby, a vlož ji k talíři.

Šálka s vodou pomáhá odvádět vlhkost od pizzy, což vede k rovnoměrnějšímu ohřevu. Během ohřívání se změní mikroklima uvnitř mikrovlnné trouby. Voda se vypařuje, čímž se zvyšuje vlhkost v mikrovlnné troubě. Tato pára poté pomáhá regulovat teplotu v mikrovlnné troubě, čímž zajišťuje rovnoměrnější ohřevání.

Sklenice s vodou zabrání tomu, aby se molekuly vody z pizzy úplně odpařily. Protože se vypařuje voda ze sklenice, v pizze zůstane více vody. Udržováním vody v pizze se udržují její textura a chuť.

Pizzu takto ohřívej v 30sekundových intervalech. Příležitostně pizzu kontroluj, dokud není úplně ohřátá. Takto si vychutnáš své oblíbené jídlo v plné chuti, i když již je ohřáté.