Leješ zbytky kávy do odpadu? Mnozí si myslí, že kávová sedlina čistí potrubí. Funguje to, nebo ne?
Káva do odpadu nepatří.
Káva je pro mnohé z nás neoddělitelnou součástí nejen rána. Po její přípravě či dopití nám často v šálku nebo v kávovaru zůstává kávová sedlina. Mnozí si myslí, že má čisticí vlastnosti, a tak ji bez obav lijí do odpadu. Ale je to opravdu tak, že kávová sedlina čistí odpad ve dřezu?
Je pravda, že kávová sedlina čistí odpad?
Kávová sedlina má mnoho skvělých vlastností. Slouží jako hnojivo, pohlcuje pachy a díky své abrazivní textuře dokáže jemně odstranit mastnotu či nečistoty z rukou, hrnců nebo jiných povrchů. Pokud ji ale chceme použít na čištění, musíme jí fyzicky třít o špinavý povrch. Proto bohužel nedokáže vyčistit odpad. Problém je v tom, že potrubí není rovná a hladká trubka, kterou by sedlina jednoduše protekla.
Kávová sedlina ucpává odpad
Portál mrrooter.ca uvádí, že kávová sedlina se ve spojení s vodou chová jinak než většina potravin. Ve vodě se nerozkládá, ale naopak shlukuje. I když horká voda může kávovou sedlinu na chvíli rozptýlit, po odtečení se zrníčka kávy znovu spojí a usadí na stěnách potrubí.
Největší problém však nastává, když se kávová sedlina smíchá s tuky a oleji, které do odpadu také nepatří. Tato kombinace vytváří tvrdou, lepkavou směs podobnou betonu, která se v potrubí hromadí a je velmi těžko odstranitelná. Postupem času se tak zvyšuje riziko, že voda přestane odtékat úplně. Zpočátku si této změny nemusíš všimnout, ale pokud sedlinu do odpadu liješ každý den, potrubí se postupně zužuje. Po několika měsících se tak zpomalí odtok vody, objeví se zápach nebo dojde k úplnému ucpání odpadu.
Kávová sedlina neodstraní ani zápach z odpadu
Je pravda, že čerstvá kávová sedlina pěkně voní. Ale pokud ji necháš nějaký čas v šálku na lince, zjistíš, že jakmile se začne rozkládat, vytváří nepříjemný zápach. Děje se to proto, že vlhká a rozkládající se sedlina se stává živnou půdou pro bakterie a plísně. Ty v potrubí ještě více zesilují zápach z jiných nečistot.
Pokud se tedy chceš zbavit zápachu z dřezu a zároveň předejít ucpání, použij osvědčenou domácí metodu. Nasyp do odpadu půl šálku jedlé sody, zalij ji šálkem octa a nech alespoň 30 minut působit. Reakce pomůže rozpustit mastné usazeniny a neutralizovat pachy. Nakonec vše propláchni konvicí velmi horké (ne vroucí) vody, aby se potrubí pročistilo bez rizika poškození.
Kromě kávové sedliny by se do odpadu neměly dostávat ani oleje či jiné tuky, vláknina nebo škrobové potraviny. Také je třeba dávat pozor, aby se do odpadu nedostaly předměty jako sklo, cigarety, dřívka, houbičky nebo hračky, které by ho mohly ucpat.
Jak použít kávovou sedlinu?
Sedlina z kávy nemusí skončit v koši. Můžeš ji jednoduše využít v domácnosti nebo kolem domu. Kávová sedlina je bohatá na dusík, draslík a fosfor. Když ji přimícháš do půdy nebo kompostu, působí jako hnojivo pro rostliny.
Slouží také jako přírodní repelent proti některým škůdcům, například slimákům nebo mravencům. Stačí jí posypat záhony kolem rostlin, které chceš chránit, její vůně a textura jim nejsou vůbec příjemné.
Pokud chceš, aby kávová sedlina pohlcovala pachy, musí být suchá. Nasyp ji do otevřené nádobky a umísti ji do lednice nebo mrazáku. Dokáže tam účinně neutralizovat nepříjemné vůně a zároveň absorbovat vlhkost, která bývá častým zdrojem zatuchlého zápachu.
Kávovou sedlinu můžeš využít i jako peeling na tělo. Stačí ji smíchat s olivovým nebo kokosovým olejem. Následně si ve sprše jemně masíruj pokožku, pomůže ti to odstranit staré, odumřelé kožní buňky a zanechá ji hladkou a provoněnou.Leješ zbytky kávy do odpadu? Mnozí si myslí, že kávová sedlina čistí potrubí. Funguje to, nebo ne?
Komentáře