Arabica vs Robusta: Víš, jaký je mezi nimi rozdíl a která káva je kvalitnější?

Arabica nabízí jemnou a sladkou chuť, Robusta zase sílu a vysoký obsah kofeinu. Podívej se na další rozdíly mezi těmito druhy kávy i na to, která z nich je kvalitnější.

kava
Zdroj: Clay Banks z unsplash.com

Mnozí z nás si nedokáží představit start do nového dne bez šálku kávy. Jak ale určitě dobře víš, káva není jako káva. Když jdeš do obchodu a podíváš se na balíčky, určitě sis už všiml nápisů jako „100 % Arabica“ nebo pouze „Robusta“. Možná sis vzal ten, který měl hezčí obal, aniž by ses zamýšlel nad tím, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl. Pojďme se na toto téma podívat blíže.

Jaký je rozdíl mezi arabicí a robustou

Arabica – jemnější, sladší a náročnější na pěstování

Arabica původně pochází z Etiopie a dnes se pěstuje zejména v Brazílii, Kolumbii nebo Indonésii. Aby vůbec rostla, potřebuje vyšší nadmořskou výšku, vlhkost, stín, kvalitní půdu a celkově více péče. Rostlina je poměrně křehká a citlivá na škůdce a počasí, proto je nákladnější na pěstování.

Co se chuti týče, je to úplně jiná liga. Arabica bývá jemnější, sladší, s ovocnými a květinovými tóny, často připomíná karamel, citrusy nebo víno. Má také vyšší aciditu. Možná se teď ptáš, co to je. Jde o ten „šťavnatý“ pocit na jazyku, který někdo miluje, jinému ne. V každém případě dodává kávě svěžest a chuťovou komplexnost.

Robusta – silnější, hořčí, ale také odolnější

Robusta roste v nižších nadmořských výškách, hlavně v Africe, Vietnamu a Indonésii. Unese více slunce, vlhkosti i škůdců. Díky většímu obsahu kofeinu je přirozeně odolná vůči hmyzu, takže při jejím pěstování se často nepoužívají pesticidy.

Robusta má téměř dvojnásobek kofeinu ve srovnání s Arabicou. Takže pokud hledáš kávu, která tě ráno opravdu nakopne, sáhni po robustě. Co se chuti týče, je však hrubší, obecně je hořčí, zemitá a někdy připomíná ořechy, tmavou čokoládu nebo dokonce gumu. Méně přírodních cukrů a tuků znamená také méně jemnosti a sladkosti.

Co znamená „100 % Arabica“?

Pravděpodobně jsi už viděl balení s označením „100 % Arabica“. To znamená, že káva je vyrobena výhradně z odrůd Arabica bez příměsí Robusty.

Naopak, Robusta se častěji přidává do směsí (tzv. blendů). Například v poměru 70 % Arabica a 30 % Robusta nebo 50:50. Tyto směsi jsou oblíbené především u espress, protože Robusta dodá více kofeinu, výraznější hořkost a bohatou krémovou pěnu na povrchu.

Která káva je kvalitnější?

Možná se ptáš, která z těchto dvou je vlastně „lepší“. Ve světě kávy je za kvalitnější považována Arabica, a to především kvůli chuti. Má jemnější, sladší, ovocnější chuť, často s tóny čokolády, citrusů nebo karamelu. Obsahuje více cukrů a tuků, což jí dodává příjemnou vůni a komplexnost. Kromě toho je náročnější na pěstování, a proto si ji výrobci více cení.

To ale neznamená, že Robusta je automaticky horší. Má své místo, zejména pokud chceš silnou, hořkou kávu s vysokým obsahem kofeinu. Lépe snáší horko, škůdce a nemoci, a proto je také levnější. Často se používá právě do espressa nebo instantních káv, kde se oceňuje její intenzita a pěna.