Je lepší pít alkohol s malinovkou nebo vodou, aby ses opil pomaleji? Odpověď tě zaručeně překvapí.

Ovlivňuje to, s čím mícháš alkohol, jak rychle se opiješ? Vědci hledali odpověď, jestli se více opiješ, když piješ jen vodu, cukrový nápoj nebo nápoj s náhradními sladidly.

alkohol_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Není nadarmo řečeno, že alkohol je metla lidstva. Když si ho dopřejeme nad míru, často děláme věci, které bychom dělat neměli. Nedávno jsme se podívali na to, zda se z každého alkoholu opiješ stejně. Dnes se podíváme na další zajímavé téma, zda se rychleji opiješ, když piješ alkohol společně s vodou, slazeným nápojem nebo nápojem s náhradními sladidly. Touto problematikou se rozhodli zabývat výzkumníci z Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Výzkumníci si totiž všimli, že ženy mají tendenci omezovat příjem potravy před konzumací alkoholu a během ní. Vysvětlují to tím, že pravděpodobně chtějí takto „šetřit“ kalorie pro alkohol, aby jednoduše nepřibraly.

Respondentky uvedly, že obecně používají tři strategie. Alkohol konzumují buď s neslazeným nápojem (tedy vodou), se slazeným nápojem s cukrem, nebo s náhražkou cukru. Vědci si proto položili otázku, jak tyto strategie ovlivňují účinek alkoholu na nástup opilosti a celkovou míru opilosti.

alkohol panak_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Za tímto účelem provedli experiment na 26 ženách ve věku kolem 25 let, které absolvovaly čtyři různá testování, každé s minimálně dvoudenním odstupem.

Testy spočívaly v konzumaci malé dávky alkoholu (vodky) smíchané buď s vodou, aspartamem (umělým sladidlem), nebo se dvěma různými dávkami cukru (15 g a 50 g). Po vypití nápoje výzkumníci během 3 a půl hodiny sledovali hodnoty BrAC. Pokud nevíš, co je to BrAC, jde o zkratku pro „Breath Alcohol Concentration“, tedy koncentraci alkoholu ve vydechovaném vzduchu. Laicky řečeno, jde o to, kolik alkoholu se nachází ve vzduchu, který člověk vydechne. Mimochodem, na tomto principu fungují i alkohol testery. Kromě toho sledovali kognitivní schopnosti účastnic, jejich subjektivní pocity opilosti a i to, zda by v daný moment byly ochotné řídit.

Přejděme ale k samotným výsledkům. Možná tě to překvapí, ale nástup alkoholu byl nejmenší u respondentek, které ho konzumovaly s cukrovým nápojem.

„Výsledky byly jednoznačné. Konzumace alkoholu s cukrem způsobila citelně nižší hodnoty alkoholu v těle. Při vyšší dávce cukru (50 g) byl pokles až 37 %, při nižší (15 g) klesly hodnoty jen o 8 %. Naopak, nápoje bez sladidla nebo s umělým sladidlem vedly k vyššímu BrAC, což může představovat riziko rychlejší a silnější intoxikace,“ konstatují výzkumníci.

Možná se teď ptáš, jak je to možné. Vědci tento jev vysvětlují tím, že cukr zpomaluje vyprazdňování žaludku. To znamená, že alkohol se do střeva, kde se nejvíce vstřebává, dostává pomaleji, a tím pádem má tělo více času ho odbourat.

Samozřejmě, výzkum netvrdí, že když si dáš alkohol s cukrovým nápojem, že se neopiješ. Poukazuje ale na to, že významnou roli hraje to, jak si ho připravujeme a s čím ho konzumujeme. Zároveň naznačuje, že někdy může být výběr slazeného nápoje lepší volbou než jeho dietní verze, alespoň z hlediska opilosti.