Je vodní kámen v rychlovarné konvici nebezpečný pro člověka? Tohle bys měl vědět
Vodní kámen v rychlovarné konvici nepůsobí lákavě, mnozí si proto kladou otázku, zda může ovlivnit zdraví.
Určitě sis toho už všiml. Stačí několikrát použít rychlé varné konvice a na jejím dnu nebo stěnách se objeví bílý povlak, který vypadá jako křída. Říkáme mu vodní kámen. Možná tě už někdy napadlo, co to vlastně je a zda to nemůže být škodlivé pro zdraví.
Vodní kámen se tvoří především z uhličitanu vápenatého, případně také uhličitanu hořečnatého a dalších minerálů. Ve skutečnosti jde o stejné látky, které přijímáme z jídla nebo doplňků stravy, tedy vápníku a hořčíku, pouze v jiné, nerozpustné formě.
Jak vlastně tyto minerály vznikají?
Možná víš, že usazenina se tvoří především při vaření vody. V tvrdé vodě jsou tyto minerály rozpuštěné. Když ale vodu začneš ohřívat, uvolňuje se oxid uhličitý (CO₂), což snižuje jejich rozpustnost. Výsledkem je, že se uhličitan vápenatý začne usazovat ve formě pevného povlaku. Když se zbytek vody odpaří, minerály zůstanou v konvici jako bílá usazenina. Proto vodní kámen nevzniká ve studené vodě z kohoutku, usazuje se až při silném ohřevu.
A co naše zdraví? Může nám vodní kámen uškodit?
Pokud sis někdy dělal čaj a viděl si plavat malé bílé částečky, možná sis vylekal, že piješ něco nezdravého. Dobrá zpráva je, že dosavadní vědecké výzkumy neprokázaly, že by pití takové vody mělo negativní vliv na zdraví. Naopak, podle několika odborných autorit může tvrdá voda dokonce prospět.
Světová zdravotnická organizace (WHO) například uvádí:
„Tvrdá voda nemá žádný známý nepříznivý účinek na zdraví… a velmi tvrdá voda může dokonce přispívat k dennímu příjmu vápníku a hořčíku.“
Podobně také americký geologický úřad (USGS) potvrzuje, že minerály z tvrdé vody mohou podporovat zdraví kostí a srdce.
Látky jako uhličitan vápenatý (CaCO₃) jsou totiž považovány za inertní minerály, neškodné a biologicky přijatelné. Pokud se tedy při pití vody nebo čaje z konvice dostane trochu vodního kamene do tvého těla, nic se neděje. Je to podobná forma vápníku, kterou známe například z antacidních tablet nebo doplňků stravy.
Vápník a hořčík jsou pro naše tělo klíčové, posilují kosti, svaly i nervový systém. Voda s mírným obsahem vodního kamene tak může v malé míře pomoci doplnit tyto důležité látky.
Lékaři zároveň zdůrazňují, že pravidelný příjem vody, ať tvrdé, nebo měkké, je důležitý při prevenci dehydratace i vzniku ledvinových kamenů. Tvrdá voda sama o sobě nezpůsobuje zdravotní problémy. Naopak, dostatečné množství tekutin je pro organismus vždy prospěšné.
Některé studie dokonce naznačují, že vyšší příjem vápníku, včetně toho z vody, může vázat oxaláty v trávicím traktu a snižovat riziko vzniku oxalátových kamenů, které jsou jednou z nejčastějších forem ledvinových kamenů.
Když výjimka potvrzuje pravidlo
Samozřejmě, existují výjimky. Lidé s vážnou chronickou nemocí ledvin mohou mít doporučení omezit příjem některých minerálů včetně vápníku nebo hořčíku. Pokud ledviny nefungují správně, mohou mít problém udržet rovnováhu těchto látek. V takových případech je vhodné se poradit s lékařem a přizpůsobit stravu i vodu konkrétním potřebám.
Pro zdravého člověka však vodní kámen v konvici zdraví nijak neohrožuje. Jedná se o přirozenou složku, kterou tělo zná a umí zpracovat. Takže i když si připravíš čaj z konvice, v níž je kousek usazeniny, nemusíš se ničeho bát.