Jídlo, které konzumuješ, ovlivňuje kvalitu spánku. Pokud chceš lépe spát, měl bys sáhnout po těchto potravinách, říkají vědci

Strava neovlivňuje jen tvé zdraví, ale také to, jak kvalitně spíš.

zdrave jedlo_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz

Určitě dobře víš, že to, co konzumuješ, ve velké míře ovlivňuje to, jak se cítíš. Tedy tvé zdraví. Otázkou ale je, zda strava dokáže ovlivnit kvalitu spánku. Právě této problematice se věnovali vědci z Univerzity v Tsukubě v Japonsku.

Rozhodli se konkrétně prozkoumat, zda určité živiny obsažené v denní stravě dokážou ovlivnit délku a kvalitu nočního odpočinku. Za tímto účelem se namísto klasického experimentu v laboratoři rozhodli pro experiment ve skutečném světě.

Vědci využili běžně dostupné mobilní aplikace a sledovali kvalitu spánku a stravování u 4 825 respondetů, kteří souhlasili s použitím svých anonymizovaných údajů. Tito lidé zároveň používali dvě aplikace. První z nich je ASKEN, která sloužila k zaznamenání jídelníčku, a druhou byla Pokémon Sleep, která pomocí vestavěného senzoru ve smartphonu měřila parametry spánku jako délku spánku, rychlost usínání a počet probuzení během noci.

Díky těmto aplikacím byli vědci schopni shromáždit velké množství údajů o tom, kolik energie (kalorií) účastníci denně přijali, kolik bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, sodíku a dalších živin skonzumovali. Tyto informace následně spojili se záznamy o spánku. Zohlednili přitom i faktory jako věk, pohlaví a index tělesné hmotnosti (BMI), aby byly výsledky co nejpřesnější.

Jak potraviny ovlivňují kvalitu spánku?

Pojďme se níže podívat na to, co zjistili. V první řadě je třeba říci, že typ stravy má skutečně významný vliv na kvalitu spánku.

Nejzajímavější na výsledcích bylo, že některé živiny zjevně zlepšovaly spánek, jiné ho, naopak, zhoršovaly. Vyšší příjem bílkovin a vlákniny byl spojen s delším spánkem, rychlejším usínáním a nižší mírou probouzení během noci.

Vyšší příjem celkové energie (kalorií), tuků a sodíku souvisel s kratší délkou spánku a častějším probouzením během noci. Zajímavostí je i to, že polynenasycené mastné kyseliny, které se nacházejí například v tučných rybách jako losos nebo sardinky, byly spojeny s krácenou dobou usínání a méně přerušovaným spánkem. Naopak, mononenasycené tuky, jako například ty z olivového oleje či avokáda, byly spojeny se zpomaleným usínáním a delším bděním během noci.

Otázkou však zůstává, proč kvalita jídla ovlivňuje kvalitu spánku. Odpověď může být ukryta ve chemických procesech, které se odehrávají v mozku a střevech.

Bílkoviny pomáhají tělu vytvářet melatonin a serotonin, které jsou neurotransmitery, regulující spánkový cyklus. Vláknina zase podporuje střevní mikrobiotu, jejíž rovnováha se stále častěji spojuje se zdravým spánkem. Vědci poukazují i na to, že zdravé střevo může být základem pro zdravý spánek a naopak.

Je důležité ale poznamenat, že jde o observační studii založenou na samosledovaných údajích, což znamená, že zatím není možné mluvit o přímých příčinných vztazích. Přesto výsledky naznačují jasný trend, který je v souladu s dalšími podobnými výzkumy.

Možná se teď ptáš, co bys si měl z této studie vzít. Pokud chceš zlepšit kvalitu svého spánku, přidej do svého jídelníčku více bílkovin, vlákniny a zdravých tuků z ryb, a naopak, omez příjem příliš slaných a kaloricky bohatých jídel, zejména ve večerních hodinách.

Komentáře