Můžeme jíst slupku z vodního melounu? O tomto jsi pravděpodobně nevěděl, podívej se, co všechno obsahuje a jak se dá připravit

Slupka z melounu není jen odpad. Obsahuje draslík, hořčík, vitamíny A a C i vlákninu, a lze ji využít v kuchyni na více způsobů, než bys čekal.

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Vodní meloun je nedílnou součástí léta. Jeho šťavnatá, sladká chuť je perfektním osvěžením každého dne. Mnozí z nás milujeme jeho růžovou dužinu. Ale po nakrájení melounu zbývá mnoho odpadu v podobě slupky. Tento odpad však nemusíš nutně vyhodit. Už jsi slyšel o tom, že tento „odpad“ můžeš klidně sníst?

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Můžu sníst slupku z melounu?

Většina lidí vyhazuje slupku z melounu. Děláme to především proto, že pokud jsi někdy kousl do plátku melounu a dostal se až k bílé části u slupky, pocítil jsi ne příliš příjemnou chuť, ale mírně hořkou, která málokoho chutná.

V poslední době se ale čím dál více mluví právě o výživových benefitech této často přehlížené části melounu. Přesně tak, melounovou kůru můžeš bez obav konzumovat. A co je nejlepší, do těla tak dostaneš několik cenných živin. Dietoložka pro portál southernloving.com uvádí, že i když tuto část většina z nás vyhazuje, obsahuje vitamín A, vitamín C, vlákninu, draslík nebo hořčík. To jsou pro naše tělo cenné látky.

Tyto živiny se nachází především v bílé části melounu, která leží mezi červenou dužinou a zelenou slupkou. V této bílé dužině se nachází také zajímavá aminokyselina citrulin. Ta může pomáhat při zlepšení krevního oběhu, snižování krevního tlaku a podporovat regeneraci svalů po fyzické námaze.

Jak jíst kůru z melounu?

Jak již bylo zmíněno, melounová slupka nemá právě nejlepší chuť, ale existují způsoby, jak ji připravit tak, aby jsi si ji dokázal vychutnat. V první řadě je velmi důležité meloun důkladně umýt. Nezískávej však žádné agresivní chemikálie! Nejlepší je použít čistou vodu a trochu octa, kterými odstraníš nečistoty nebo bakterie z povrchu.

melón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Slupku z melounu můžeš oloupat, nebo pokud už jsi ho nakrájel, tak slupku jednoduše nakrájej na menší kousky. Zelená vrstva je tvrdší a výraznější chuti, proto je dobré začít s její konzumací postupně, zvláště pokud máš citlivější trávení.

Možná tě to překvapí, ale na zpracování slupky existuje několik chutných receptů. Jedním z nich je nakládaná melounová kůra, která se připravuje podobně jako okurky. Melonová kůra se varí s octem, cukrem a kořením, jako jsou hřebíčky nebo skořice. Následně se uschovává do sklenic. Výsledkem je chuť podobná kyselým okurkám, která se skvěle hodí k masu nebo sendvičům.

Z asijské kuchyně pochází recept na smaženou slupku z melounu. Kůru nakrájíš na malé kousky a spolu s česnekem, zázvorem, zeleninou a sójovou omáčkou ji opečeš na pánvi. Získáš tak netradiční, ale zdravou a chutnou přílohu.

Pokud nechceš slupku tepelně upravovat, můžeš odstranit vnější zelenou část a bílou dužinu přidat do zeleninového salátu. Skvěle funguje také v ovocném smoothie s klasickou červenou dužinou, mátou nebo limetkou. Takto zvýšíš obsah vlákniny a získáš osvěžující chuť bez nutnosti přidávání cukru.