Pomáhá alkohol při trávení, nebo ne? Podívej se, jestli je malá sklenička po jídle dobrý nápad

Malá sklenička po jídle může navodit pocit úlevy, ale ne vždy prospívá trávení. Podívej se, jak alkohol ovlivňuje žaludek a střeva, a kdy může spíše uškodit.

alkohol_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Není žádným tajemstvím, že alkohol je pohromou lidstva. Možná už jsi slyšel, že jeden sklenička napomáhá k lepšímu spánku. Ve skutečnosti to tak ale není, i když ti alkohol může pomoci usnout rychleji, samotná kvalita spánku se zhoršuje, protože spánek se stává méně hlubokým a méně regeneračním.

Jde ale jen o jedno z mnoha tvrzení o alkoholu. Dnes se podíváme na další tvrzení, že alkohol ti může pomoci s trávením. Je to ale pravda? Podívejme se na tuto téma blíže.

Sklenička po hojném obědě: pomůže nebo uškodí?

Není výjimkou ani u nás, že si po hojném obědě dopřejeme malou dávku alkoholu na podporu trávení. Alkohol má na zažívací trakt několik účinků krátce po vypití. V žaludku může malá dávka alkoholu stimulovat tvorbu žaludečních šťáv a vylučování trávicího hormonu gastrinu, popisuje server pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Je třeba zdůraznit, že to platí zejména pro nízkoalkoholické nápoje z fermentace, jako je pivo nebo víno, které výrazně povzbuzují produkci žaludeční kyseliny. Pokud si dopřeješ něco tvrdšího, zklameme tě. Liha s vysokým procentem (tedy destiláty) naopak téměř nestimuluje tvorbu žaludeční kyseliny. Čistý ethanol ve vyšší koncentraci nemá na vylučování kyseliny buď žádný efekt, nebo ho dokonce mírně brzdí.

alkohol panak_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Malé množství může pomoci, ale…

Malé množství slabšího alkoholu může podpořit vylučování trávicích enzymů z pankreatu, které jsou důležité pro štěpení potravy v tenkém střevě. Zároveň alkohol působí jako vazodilatátor (rozšiřuje cévy), takže dočasně zvyšuje prokrvení žaludku a střev, což může přispět k subjektivnímu pocitu tepla a pohody v oblasti břicha, popsáno na winespectator.com.

Kromě sekrece trávicích šťáv ovlivňuje alkohol také pohyblivost zažívací trubice. Nízké dávky alkoholu mohou mírně urychlit vyprazdňování žaludku. Pokud si teď říkáš, že si dopřeješ více alkoholu, efekt bude přesně opačný. Vyšší dávky alkoholu vyprazdňování žaludku zpomalují a tlumí motilitu střev. Jinými slovy, malý „panák“ může žaludek povzbudit k práci, ale větší množství alkoholu způsobí, že potrava zůstává v žaludku déle.

alkohol-poharik-alkoholu-1 (1)
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Alkohol také uvolňuje svalovinu svěračů, například snižuje napětí dolního jícnového svěrače, což usnadňuje zpětný tok kyselin do jícnu. Proto i malá dávka alkoholu může podporovat vznik pálení žáhy u citlivých lidí, protože kyselý žaludeční obsah se snadněji dostane nahoru do jícnu.

Pozitiva jsou, ale neměly by být přeceňovány

Z výše uvedeného vyplývá, že v malých dávkách vhodného alkoholu může mít určitý pozitivní účinek na trávení. Zvýšená tvorba žaludečních šťáv může pomoci rozkládat proteiny a další složky potravy v žaludku. Mírně rychlejší vyprazdňování žaludku pak může subjektivně snížit pocit těžkosti po jídle.

Ľidé po hojném obědě často sáhnou po skleničce na „lepší trávení“, což může krátkodobě navodit pocit úlevy. V neposlední řadě, mnohé likéry konzumované jako digestiv obsahují hořké byliny, které samy o sobě povzbuzují trávení (hořké látky stimulují slinění a vylučování trávicích šťáv).

Tyto potenciální přínosy se však výrazněji projeví pouze při velmi střídmé konzumaci alkoholu. Je třeba uvést, že důležitá je dávka. Odborníci zdůrazňují, že více alkoholu již trávení rozhodně nepomůže a přínos malého skleničky je spíše mírný než zázračný.

Nevýhody a rizika malých dávek alkoholu

Přes určitá pozitiva má i malé množství alkoholu své nevýhody a rizika. Jak už bylo zmíněno, alkohol uvolňuje svěrače zažívacího traktu, zejména jícnový svěrač. To znamená, že může přispět k pálení žáhy a refluxu žaludeční kyseliny do jícnu.

Alkohol také může dráždit žaludeční sliznici. Při dlouhodobém a častém užívání i v malých dávkách se zvyšuje riziko zánětu žaludku (gastritidy). Ačkoliv samotný alkohol v mírných množstvích pravděpodobně nezpůsobí vředy, může zhoršit jejich vznik, pokud jsou přítomné další rizikové faktory.

Záleží také na jídle a množství alkoholu

Je třeba také uvést, že důležité je také to, co máš na talíři. Studie zaměřená na konzumaci alkoholických digestívů po těžkém jídle (syrové fondue) zjistila, že podání malého panáka destilátu po jídle neurychlilo vyprázdnění žaludku ani nezmírnilo dyspeptické pocity v porovnání s nealkoholickým nápojem. Naopak, vyšší dávky alkoholu (například kombinace vína během jídla a likéru po jídle) výrazně prodloužily dobu, než se žaludek vyprázdnil.

ryba jedlo_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Viera Marušicová

Kalorie a dlouhodobá rizika

Nesmíme zapomenout ani na kalorie a metabolické účinky. Alkohol obsahuje relativně hodně kalorií (7 kcal na gram alkoholu), takže pravidelný „digestiv“ po večeři může přispět k nadměrnému příjmu energie a přibírání.

Některé studie sice naznačily, že malé množství alkoholu při jídle může zlepšit krátkodobé metabolické ukazatele (například o něco nižší nárůst cukru v krvi nebo triacylglycerolů po jídle), to však v žádném případě nevyváží ostatní rizika pravidelného pití.

Z dlouhodobého hlediska i nízká až střední konzumace alkoholu zvyšuje riziko různých onemocnění, včetně některých nádorů trávicího traktu.