Sůl v kávě? Zní to šíleně, ale baristé znají trik, který změní její chuť. Tohle bys měl vyzkoušet i ty!

Přidávání špetky soli do kávy může znít zvláštně, ale když se dozvíš, proč to mnozí dělají, možná si to oblíbíš také ty.

Soľ do kávy
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Káva je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak začít den. Díky vysokému obsahu kofeinu nám pomáhá nabudit tělo lépe než cokoli jiného. Hořká chuť kávy, její příjemná vůně, ale také energie, kterou nám dodává, se stávají ranním rituálem mnoha z nás. Každý si tento rituál představuje trochu jinak. Někdo do kávy přidává mléko, jiný cukr a někdo ji má nejraději čistou.

Slyšel jsi však už o tom, že bys měl do kávy přidat špetku soli? Asi to na první pohled zní jako nesmysl. Kdo by přece chtěl příjemnou hořkou chuť kávy zničit něčím, jako je sůl? Avšak sůl v kávě má více výhod, než by sis myslel.

Sůl v kávě, podivná, ale skvělá kombinace

Na internetu koluje trend, při kterém si mnoho lidí přidává sůl do kávy. Ačkoli to zní opravdu nechutně, výsledek této kombinace je překvapivý. Pojďme se na to podívat blíže. Káva je přirozeně hořká tekutina. A sůl? Sůl je známá tím, že vyrovnává hořkost v jídlech. Proč by tedy tyto dvě věci nespadaly dohromady?

Hořkost je přirozenou součástí kávy. Její intenzita závisí na mnoha faktorech, jako jsou zrna, způsob pražení, poměr vody v kávě či délka extrakce zrn. Nejčastěji se zvýšená hořkost kávy projevuje především u káv, které jsou přeextrahované nebo mají nižší kvalitu. Hořkost však může více vyniknout i tehdy, pokud kávu zaliješ tvrdou vodou.

A právě tady přichází na řadu sůl. Sůl v malém množství dokáže zmírnit hořkost kávy. Děje se to proto, že sůl potlačuje aktivitu našich chuťových receptorů, které detekují hořkost. Kromě toho sůl, i v ostatních jídlech či nápojích, zdůrazňuje chuť sladkosti a jemnosti a zlepšuje celkovou vyváženost chuti. Díky této skvělé vlastnosti soli dokážeš i z levnější kávy připravit jemnější a méně hořký nápoj.

Jak přidat sůl do kávy?

Zjemnění kávy pomocí soli není vůbec složitý proces. Kávu si uvař jako obvykle. Aby sis všiml rozdílu, vynechej cukr a mléko. Mezi dva prsty si vezmi špetku soli a přidej ji do kávy, jako bys přidával například cukr. Poté jen zamíchej kávu a pak si ji můžeš vychutnat jako obvykle. Určitě si všimneš, že některé hořké tóny kávy budou potlačeny a naopak se objeví jemná chuť.

káva
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Turecká tradice

Tento baristický tip k nám přišel z Turecka. Portál glamour.com vysvětluje, že v Turecku je přidávání soli do kávy známou tradicí v kontextu návrhů na sňatek. Budoucí nevěsta podává svému budoucímu manželovi slanou kávu jako zkoušku jeho trpělivosti a charakteru. Tato tradice má hluboký kulturní význam nejen pro Turecko, ale také pro další země.