Vědci našli jednodušší způsob, jak snížit tlak bez omezení soli. Stačí přidat tuto složku do jídla

Výzkum z University of Waterloo ukázal, jak jednoduše je možné snížit krevní tlak. Stačí přidat tuto složku do stravy, abys dosáhl jeho snížení.

tlakomer_4
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko, AI

Jiste už sis slyšel, že jsi kombinací pěti tvých nejbližších lidí, se kterými se setkáváš. Něco podobného platí i o stravě. Konkrétně pro tvůj krevní tlak.

Mnoho lidí trpí špatným krevním tlakem, nejčastěji vysokým. Než se ale ponoříme hlouběji do této problematiky, podívejme se nejprve na to, co krevní tlak vlastně je.

Co je krevní tlak a proč je důležitý?

Krevní tlak je tlak, kterým krev působí na stěny cév, když ji srdce pumpuje dále do těla. Jinými slovy, jde o sílu, s jakou srdce tlačí krev do tepen. Správný krevní tlak zajišťuje, že orgány a tkáně dostávají dostatek kyslíku a živin. Pokud je tlak příliš nízký nebo vysoký, tělo přestává fungovat optimálně.

Pokud máš vysoký krevní tlak, tvé cévy mohou být poškozeny. Ztrácejí pružnost, čímž se zvyšuje riziko jejich ucpaní, srdečního infarktu, cévní mozkové příhody a dalších komplikací.

cholesterol-2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko, AI

Naopak, pokud máš příliš nízký tlak, můžeš pociťovat závratě, slabost, mdloby a dochází také k špatnému prokrvení mozku a orgánů. V vážných případech může dojít až k kolapsu těla.

Možná se právě ptáš, jaké jsou ideální hodnoty krevního tlaku? Podle odborníků jsou ideální hodnoty pro zdravého dospělého člověka 120 mmHg (systolický tlak) a 80 mmHg (diastolický tlak). Často se to zapisuje také jako 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg se považují za vysoký tlak a hodnoty pod 90/60 mmHg za nízký tlak.

Strava jako hlavní faktor

Vraťme se nyní k úvodu článku, kde jsme zmínili, že strava hraje velkou roli. Nezdravé jsou například potraviny s vysokým obsahem soli (sodíku). Ty způsobují zadržování vody v těle, což zvyšuje objem krve a tím i tlak v cévách. Jde například o uzeniny, chipsy, hamburgery.

Stejně škodlivé jsou také nasycené a trans tuky, které se nacházejí v vypražených pokrmech. Pozor si je třeba dávat také na nadměrnou konzumaci cukrů, alkoholu a nepřehánět to ani s kofeinem.

Více než 30 % dospělých má problém

Vysoký krevní tlak postihuje více než 30 % dospělých na celém světě. Je hlavním rizikovým faktorem srdečních chorob, cévní mozkové příhody, selhání ledvin, demence a dalších nemocí.

Co je účinnější, méně soli nebo více draslíku?

Vědci z University of Waterloo se rozhodli prozkoumat, co je účinnější na snížení krevního tlaku, snížit příjem soli, nebo zvýšit příjem draslíku? Jinými slovy, zajímalo je, zda má větší vliv na tlak poměr draslíku k sodíku, a nejen samotné omezení sodíku.

Jejich výzkum vycházel z faktu, že původní strava lidí byla bohatá na draslík a chudá na sodík, zatímco moderní západní strava má opačný poměr.

„Dnešní západní strava má tendenci obsahovat mnohem více sodíku a méně draslíku. To může vysvětlovat, proč je vysoký krevní tlak častější v industrializovaných společnostech než v izolovaných komunitách,“ říká Melissa Stadt, doktorandka a spoluautorka studie.

Matematický model ukázal sílu draslíku

Vědci zkoumali tuto otázku pomocí matematického modelu, který vytvořili na počítači. Ten jim umožnil sledovat, jak poměr draslíku k sodíku ovlivňuje fungování těla, zejména krevní tlak.

Pomocí simulací mohli přesně modelovat situace, kdy člověk sní více draslíku nebo méně sodíku. Zároveň se zaměřili také na rozdíly mezi muži a ženami. Například zjistili, že muži reagují na zvýšený příjem draslíku jiným způsobem než ženy před menopauzou.

Běžné doporučení při vysokém krevním tlaku je omezit sůl. Výzkum však naznačuje, že to může být jen část řešení. Přidání potravin bohatých na draslík, jako jsou banány, brokolice nebo špenát, může mít ještě větší efekt.

Jinými slovy, pokud chceš upravit svůj krevní tlak, nestačí jen méně solit. Pomůže také to, když do svého jídelníčku přidáš více potravin s vysokým obsahem draslíku.