Víš, jak skladovat brambory, aby takhle neskončily? Většina lidí dělá tu samou chybu!
Brambory nepatří do chladničky ani k cibuli. Podívej se, proč potřebují tmu, prodyšnou nádobu a jaká teplota jim nejvíc vyhovuje, aby vydrželi co nejdéle.
Brambory patří mezi základní potraviny, z nichž lze připravit množství jídel. Od příloh jako je bramborová kaše, hranolky nebo šťouchané brambory až po jídla jako jsou bramborové placky nebo bramborový salát. Pokud je správně uskladníme, vydrží opravdu dlouho. Naopak, pokud je neskladujeme správně, začnou rychle klíčit, hnít nebo plesnivět. Jak je tedy třeba skladovat, aby vydržely co nejdéle?
Jak skladovat brambory, aby rychle nezhnily?
Pro zachování delší životnosti potravin je důležité nejen to, kde a jak je koupíme, ale také to, jak je skladujeme. Pojďme se níže podívat na to, jak bys je měl správně skladovat s cílem, aby ti vydržely co nejdéle.
Prodyšná nádoba
V první řadě je třeba říct, že brambory bychom nikdy neměli skladovat v plastovém sáčku, protože velmi rychle zhnijí. Jak je přineseš z obchodu, tak je proto vyjmi ze sáčku. Portál klix.ba uvádí, že brambory potřebují správnou cirkulaci vzduchu. V opačném případě se jednoduše stane, že pokud se v nádobě nachází jeden shnilý brambor, rychle se od něj pokazí i ostatní brambory.
Aby brambory byly na vzduchu, je třeba použít prodyšnou nádobu bez víka. Na jejich uskladnění je nejlepší použít proutěný koš, který poskytuje dobré proudění vzduchu. Pokud nemáš proutěný koš, můžeš použít i papírový nebo síťovaný pytlík, které jsou podobně prodyšné jako koš. Případně použij papírovou krabici.
Skladuj je ve tmě
Brambory přirozeně rostou ve tmavém prostředí země. Toto prostředí bys měl simulovat i ty. Pokud jsou po vykopání vystavené světlu, začínají produkovat chlorofyl a solanin. Chlorofyl je látka, která se nachází v listech rostlin. Tato látka sama o sobě není škodlivá, ale značí, že se v bramboru něco děje.
Naopak, vznik solaninu v bramborech je horší situace. Tato látka je přírodním toxinem. Tato látka slouží jako obranná látka brambor proti škůdcům. Solanin se tvoří pod slupkou v zelených částech bramboru. Při konzumaci brambor s velkým množstvím solaninu můžeme pociťovat hořkou chuť, ale i nevolnost, podráždění žaludku nebo zvracení. Pokud má brambor jen mírně zelený povrch, můžeš zelené části hluboce oškrábat, ale pokud je zelenina silně zbarvena nebo má klíčky, je lepší ji vyhodit.
Zvol vhodnou teplotu
Mnoho z nás skladuje brambory v lednici, ale to není nejlepší řešení. Teplota v lednici je příliš nízká. Chlad způsobuje, že se škrob mění na cukr. Tato proměna mění chuť a texturu brambor.
Naopak, při příliš teplém prostředí, například v kuchyni, brambory začnou rychle klíčit. Vhodná teplota pro skladování brambor je 6–10 stupňů Celsia. Nejlepší prostředí pro skladování brambor je sklep, komora nebo špajz, ve které nekouříte. Také je důležité, aby v tomto prostoru bylo sucho. Brambory nemají rády vlhkost, protože pokud jsou mokré, rychle se pokazí. Proto je důležité, abychom je před uskladněním očistili od hlíny, ale bez použití vody.
Neskladuj je s cibulí
Mnoho lidí při uskladňování potravin intuitivně odloží cibuli a brambory společně. Cibule, ale i banány, rajčata či jablka uvolňují ethylen. Jak už asi tušíš, tak to není správně. Tento plyn urychluje zrání ovoce a zeleniny, což je u brambor nežádoucí, protože zkracuje jejich životnost. Společné skladování není vhodné ani proto, že se může rychle pokazit veškerá zelenina. Pokud začne jedna ze zelenin hnit, zápach a plísně se rychle přenesou na druhou, a tak se pokazí vše.