Po pálivém jídle tě to táhne na záchod? Na vině je tahle látka a reakce tvého těla
Po konzumaci pikantního jídla kapsaicin dráždí trávicí trakt, urychluje střevní pohyby a aktivuje nervové receptory, což často vede k nutkavé potřebě jít na toaletu.
Pravděpodobně se ti to už stalo, dal jsi si pikantní jídlo, něco ti zaburácelo v břiše a krátce na to jsi hledal nejkratší cestu k toaletě s obavami v očích, jestli to stihneš. Uvažoval jsi někdy o tom, co způsobuje, že po pálivém jídle často máme tendenci utíkat na toaletu? Pojďme se na toto téma podívat spolu níže se serverem uhhospitals.org.
Určitě to znáš, jakmile si dáš o něco více pikantní jídlo, máš pocit, že v břiše máš hořící oheň. Silný pocit pálení, který jsi měl na jazyku, už nezůstal jen tam, ale aktivuje receptory TRPV1 po celé tvé trávicí soustavě. Tyto receptory aktivuje látka kapsaicin, která stojí za pálivostí chilli papriček, kari či ostrých omáček.
Mozek na tuto látku reaguje jako by zaznamenal vnitřní požár. Rozšíří se ti cévy, zpotíš se a možná i slzíš, tělo se prostě snaží chladit jak to jen jde. Nakonec ale zapne „nouzový režim“, kapsaicin vnímá jako jed a ihned ho tlačí ven dole.
Kapsaicin v žaludku a střevech
V žaludku kapsaicin zvýší výrobu žaludečních šťáv a hlenu, dráždí sliznici a může vyvolat křeče nebo pálení žáhy. Kapsaicin je pro střeva hodně dráždivý. Když pokračuje dál do střev, zrychlí jejich pohyb. Místo toho, aby tlusté střevo zpomalilo obsah a absorbovalo vodu, se rozjede na plné obrátky. Může za to aktivace TRPV1, která způsobí, že střevo zvýší svoji peristaltiku a potravu rychleji posune ven. Jedná se o receptor a iontový kanál, který se nachází na nervových zakončeních v celém těle a to hlavně v ústech, trávicí soustavě, kůži a konečníku. TRPV1 (Transient Receptor Potential Vanilloid 1) je jakýsi „senzor“, který se aktivuje tehdy, když tvé tělo zaznamená teplo nebo chemickou látku jako kapsaicin.
Výsledkem je průjem, konkrétně stolice je řidší a putuje ven předčasně, než by se v běžném režimu stihla vstřebat voda.
Ohnivý efekt v konečníku
Asi jsi to už pocítil na vlastní kůži. Kapsaicin se nestihne úplně rozložit. Část ho projde až do konečníku, kde opět zapálí receptory TRPV1. Při stolici tak můžeš pocítit doslova popálení. Kombinace zrychlené peristaltiky a toho, že kapsaicin se nachází na konci trávicí trubice, intenzivně dráždí konečník a vede k jedinému, nedočkavě musíš na záchod. Tvá střeva fungují na poplach, tlačí obsah ven dříve, než kapsaicin stihne způsobit ještě větší nepříjemnost.
Zajímavostí ale je, že každý z nás reaguje na pálivost trochu jinak. Někteří lidé mají přirozeně méně receptorů TRPV1, pro ně klasický chilli oběd není žádná tragédie. Stejně tak lidé, kteří pravidelně konzumují pikantní jídla, mohou tyto receptory postupem času mírně otupit.
Pokud ale nepatříš do této skupiny lidí, tak první pomocí pro tebe může být sklenice mléka nebo jogurt. Mléčný protein kazein totiž dokáže částečně neutralizovat kapsaicin na receptorech a snižuje pocit pálení v ústech. Musí se však říci, že samotný průjem už nezastavíš, ale aspoň ti zmírní pocit hořící papričky na jazyku.
Důležité je však vědět, že tvé tělo kapsaicin vnímá jako hrozbu, kterou je třeba dostat ven co nejrychleji. To je důvod, proč utíkáš na toaletu po tom, co si dáš pikantní oběd.