Tyto potraviny ti mohou zachránit střeva po antibiotikách. Většina lidí je přitom vůbec nejí!
Užívání antibiotik může narušit střevní mikroflóru a způsobit zažívací potíže. Podívej se, které prebiotické a probiotické potraviny ti pomohou pomoci obnovit rovnováhu a podpořit trávení.
Při některých onemocněních jsou antibiotika jediným způsobem, jak se dostat k uzdravení. Ačkoliv představují rychlé a účinné řešení, jejich užívání s sebou může přinést i nepříjemné vedlejší účinky, o kterých se málo mluví. U mnoha lidí se vyskytují gastrointestinální, tedy trávicí potíže. Mohou se objevit ve formě křečí, průjmů, bolesti žaludku, zácpy či nadměrného nadýmání.
Možná se teď ptáš, jak je to možné. Odpověď je poměrně jednoduchá. Tyto problémy vznikají zejména proto, že antibiotika nedokážou rozlišovat mezi škodlivými a prospěšnými bakteriemi. Důsledkem je také poškození střevní mikroflóry, která hraje klíčovou roli nejen při trávení, ale i při fungování imunity, vstřebávání živin a celkové psychické pohodě. Naštěstí existuje způsob, jak prospěšné bakterie ve střevech znovu podpořit, a to prostřednictvím správných potravin.
Co pomůže tvé střevní mikroflóře znovu se nastartovat
To, co během nemoci, ale i po ní konzumujeme, má velký vliv na to, jak rychle se zotavíme. Vyvážená strava plná vlákniny, fermentovaných produktů a přírodních surovin může obnovit rovnováhu ve střevech. Pojďme se níže podívat, o jaké potraviny přesně jde.
Prebiotické potraviny
Prebiotika jsou druh nestravitelné vlákniny, která slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Po užívání antibiotik, které tyto bakterie oslabily nebo zničily, je právě prebiotická strava důležitá pro jejich růst a množení.
Při fermentaci prebiotické vlákniny ve střevech vznikají tzv. mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA – short-chain fatty acids), které podle portálu self.com vyživují buňky výstelky střev, podporují tvorbu ochranného hlenu, snižují zánět a udržují zdravou střevní bariéru.
Mezi výborné prebiotické potraviny patří bobulové ovoce, jablka, chřest, česnek, cibule, pórek, čekanka, pampeliška, oves, zelené banány či artičoky.
Probiotické potraviny
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které po konzumaci pomáhají obnovovat rovnováhu ve střevní mikroflóře, zlepšují trávení a podporují imunitní systém. Nejčastěji je najdeme ve fermentovaných potravinách.
Především jogurty s aktivními kulturami, kefír, kysané zelí, kimchi, tempeh, natto a kombuchu. Při výběru je však důležité sáhnout po nepasterizovaných a minimálně zpracovaných produktech – pasterizace a další způsoby tepelného zpracování totiž ničí živé bakterie.
Vláknina jako základ zdravého trávení
Vláknina nejenže slouží jako potrava pro střevní bakterie, ale pomáhá i při pravidelném vyprazdňování, čímž snižuje nadýmání a celkové nepohodlí. Nachází se v ovoci, zelenině, celozrnných produktech, ořeších a semínkách.
Čemu se vyhýbat?
Během obnovy střevní mikroflóry se vyhýbej alkoholu, umělým sladidlům (zejména sorbitolu a aspartamu), velmi zpracovaným potravinám a těžkým mastným jídlům. Tyto látky mohou způsobit zánět a zpomalit návrat zdravé rovnováhy v trávicím systému.